Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 15 mai 2011

Tocanita de manzat cu morcovi si paste

Ieri m-am pregatit pentru concursul organizat de WineRo pe Facebook cu o reteta noua. Ma puteti vota dand "like" pe pagina WineRo de Facebook retetei "Tocanita de Manzat cu morcovi si paste" postata de mine.

 Si pentru ca imi place carnea de manzat extrem de mult m-am gandit la un fel de mancare taranesc: o tocanita. La noi in Ardeal tot ce are carne legume si sos se numeste tocanita. Aveam emotii pentru ca voiam neaparat manzat si nu vita, de multe ori m-am pacalit cumparand vita pe post de manzat , acum stiu ca vita are o culoare f rosie , manzat e mai putin rosu cum veti vedea in poze. Sa trecem la treaba!

Aveti nevoie de:

800 de carne de manzat
2 cepe
2-3 linguri de ulei
supa concentrata de pui si manzat
600 gr morcovi
2-3 linguri bulion
250 gr paste cu ou
sare ( vegeta) si piper
2-3 linguri de faina
o legatura de leustean





Se pune carnea de manzat la fiert in apa fara sare ( se poate pune si o bucata de pui) la foc mic si se spumeaza pana obtinem o zeama limpede.


(In timpul etapei asteia mi-a dat in foc spuma pe aragaz pentru ca a trebuit sa alerg si dupa David prin casa asa ca murdarirea aragazului a fost un succes de la bun inceput.)


Separat intr-o cratita mare se pune ceapa la calit in 2  linguri de ulei, cand ceapa devine translucida stingem cu zeama strecurata  de la carnea de manzat. Am pus putina vegeta si putin piper. Se adauga si carnea pe jumatate fiarta peste ceapa si se lasa la fiert.




Cand avem de-a face cu carne de vita sau manzat care fierbe mai greu e ideal sa o fierbeti in cucta . Daca nu aveti asa ceva, faceti ca mine, puneti la fiert impreuna cu carnea o lingurita de inox, in felul acesta carnea se fragezeste mai repede. Multi prefera sa puna o lingurita de bicarbonat in apa in care fierbe carnea, no thanks eu vreau gust de carne autentic.


Cand carnita e aproape fiarta se pun si morcovii taiati rondele si se mai pune sare si piper. Dupa ce morcovii au inceput sa fierba se poate pune si bulionul.


Separat se fierb pastele in apa cu sare si ulei ca sa nu se lipeasca. E preferabil sa folositi paste de import, italienesti daca se poate, ca sa nu aveti surpiza ca se lipesc intre ele sau de oala. Odata fierte, pastele clatesc cu apa rece si se scurg.

E timpul sa gustam din carne si morcovi pentru a verifica consistenta, apoi din sos pentru a vedea daca are destula sare. Pe parcursul intregii preparari e indicat sa  adaugati apa fierbinte pentru ca zeama va scadea si aveti nevoie sa fie cat mai multa ca sa nu ramana morcovii si pastele pe uscat.

Apoi dizolvam faina cu apa cu grija ca sa obtinem o pasta de consistenta smantanii.



 Luam tocana de pe foc o lasam o minut si pune  cate o lingura din pasta cu faina amestecand energic pentru omogenizare. Punem in felul asta toata pasta cu faina  apoi dam inca 2 minute la foc ca sa se ingroase, punem leusteanul tocat marunt, adaugam pastele, amestecam si inchidem focul la aragaz.




Inainte de servire se lasa tocana sa stea acoperita 20-30 de minute pentru ca aroma de leustean sa patrunda in sos. Nu va pot spune cat de buna a iesit, ar trebui sa incercati si voi!



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu