Nu va speriati, este cunoscuta reteta de crema de zahar ars cu ciocolata. Dar cum am cercetat niste site-uri frantuzesti am adoptat denumirea de acolo. Este o reteta simpla si foarte gustoasa, o budinca potrivita pentru micul dejun as spune eu.
Pentru o portie potrivita aveti nevoie de :
600 ml lapte
3 oua intregi
150 gr zahar
2 linguri de apa
100 de ciocolata neagra ( amaruie) rasa
2 linguri amidon
zahar vanilat
Pentru o portie potrivita aveti nevoie de :
600 ml lapte
3 oua intregi
150 gr zahar
2 linguri de apa
100 de ciocolata neagra ( amaruie) rasa
2 linguri amidon
zahar vanilat
Pentru prepararea la cuptor aveti nevoie de un vas destul de larg pentru ca intreaga compozitie va fierbe si e important sa nu dea pe dinafara. In acest vas ( eu am folosit unul din sticla- termorezistent) se topesc 100 gr de zahar cu 2 linguri de apa, la foc mic amestecandu-se pana se caramelizeaza complet zaharul.
Dupa ce zaharul s-a topit complet, luam vasul de pe foc si cu grija il rotim in asa fel incat siropul de zahar sa tapeteze peretii. Atentie sa nu va ardeti, zaharul topit si fierbinte va poate arde serios.
Vasul se pune la racit. In alt vas se pune jumatate din lapte impreuna cu 50 g de zahar si vanilie pe foc la incalzit si se adauga ciocolata, amestecam pana se topeste si luam vasul de pe foc. Puteti gusta mai ales dc folositi ciocolata amaruie si mai puteti adauga zahar dc e nevoie.
Se dizolva cele 2 linguri de amidon cu cateva linguri de lapte rece si apoi se adauga in restul de lapte care nu a fost pe foc si se toarna in laptele cu ciocolata. Reteta clasica de flan nu contine amidon insa mie imi place sa-l folosesc pentru ca se incheaga mai repede bundinca si nu e nevoie sa stea 90 de minute la cuptor. Ulterior adaugam si cele 3 oua batute in restul de compozitie si amestecam bine pentru omogenizare. E important ca in acest moment compozitia sa nu fie foarte calda sau fiebinte ca sa se poate omogeniza bine si sa nu se inchege. Are vreme destula la cuptor sa faca asta!
Intreaga compozitie se toarna in vasul tapetat in zahar caramelizat si se da la cuptorul incis tmp de 35-40 de minute pana se leaga.
Dupa ce s-a racit se da la frigider pentru cateva ore si se serveste rece. Este cu adevarat delicioas!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu