Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

sâmbătă, 7 martie 2015

Tocanita de pui cu galuste de faina

Cand ne loveste boala ( de obicei e vorba de vreo viroza monstruoasa adusa de catre David de la scoala), gatitul devine o adevarata provocare pentru mine si sotul meu. Si atunci ne straduim sa pregatim feluri simple: supa de pui cu galuste sau ciorba acrisoara tot de pui, mancarica de mazare cu carne, supe creme. Orice se poate pregati repede in doi e binevenit; asa avem senzatia ca timpul trece mai repede si pregatim ceva gustos, satios si care eventual ne si hidrateaza suficient. Si acum continui sa gatesc cu drag, insa recunosc ca aleg feluri care ma ajuta sa stau putin in bucatarie. Pe masura ce sarcina avanseaza, mancarea devine din ce in ce mai simpla. Si cea de mai jos ar fi una dintre ele;  un fel taranesc si consistent, nu prea gras, dar exact ce ne trebuie in dupa-amieze de iarna.



Iata si ingredientele pentru tocanita:

1 ceapa medie tocata marunt
1 ardei verde tocat marunt
cateva linguri de ulei 
8-9 bucati de pulpe superioare fara piele
150  ml de bulion sau rosii pasate
aprox 500-700 ml apa
sare si piper dupa gust
patrunjel verde tocat

Ardeiul si ceapa se calesc impreuna in ulei, cand devin translucide se adauga bucatile de pui spalat si zvantat. Se asezoneaza cu sare si piper si se prajesc pe ambele parti. Apoi se adauga bulionul si jumatate din apa fierbinte. Puiul trebuie sa fiarba acoperit, se mai completeaza cu apa si se mai adauga sare in timpul fierberii. In mod normal puiul fierbe in maximum 40 de minute.





Intre timp puteti prepara galustele de faina:

4 oua
cate 2-3 linguri de faina la fiecare ou
cateva linguri de apa minerala
un praf de sare

Se bat ouale bine si se adauga faina cate putina, se amesteca cu telul ca sa se omogenizeze fara cocoloase. Se pune si apa minerala. Se obtine o pasta mai groasa pe care eu de obicei o lasa sa stea cam 15 minute. Se mai umfla amidonul din faina si devine mai densa, In felul asta nu risc sa iasa foarte tari galustele.





Intr-un vas incapatar se pune apa cu putina sare la fiert. Cand apa clocoteste, se inmoaie intai lingura in apa fierbinte, apoi se ia cu lingura din compozitie si se pune in apa clocotinda atingand cu lingura fundul oalei. Asa se desprind galustele cel mai usor. Lingura trebuie sa fie fierbinte. Galustele se fierb cateva minute bune. Se scot se scurg si se pun in tocanita, tocanita se mai sezoneaza cu sare si piper. Pana acum si sosul ar fi trebuit sa mai scada. Il puteti ingrosa, dar nu e musai, gelatina din oasele de pui, face totul sa le lege dupa racire.



Tocati marunt niste patrunjel si presarati deasupra. Mie mi-a lipsit la tura asta, insa de obicei folosesc patrunjel proaspat. Iar daca e iarna, merge perfect cu gogonele murate.


Pofta buna!











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu