Si aceasta e tot o specialitate din zona Mediasului, ca si lichiul dulce. Doar ca aceasta se face din aluat de paine si se umple cu varza usor calita. Cel mai bun lichiu este desigur cel facut pe vatra in cuptorul de paine. Eu nu am asa ceva din pacate asa ca m-am multumit cu cuptorul de la aragaz si cu tava de prajitura.
Totusi lichiul a fost unul reusit. Si Buni a admis asta ( si credeti-ma, e mare lucru :D)
Pentru un lichiu bun cu varza aveti nevoie de :
Aluat:
500g faina
1 plic drojdie uscata
350 ml apa
1 lingura de ulei
1 lingurita sare
1 lingura zahar
Pt umplutura:
1 varza de 1,5 kg
2-3 linguri de ulei
2-3 linguri pasta de tomate
sare
piper
1 ou batut
2-3 linguri de apa
Totusi lichiul a fost unul reusit. Si Buni a admis asta ( si credeti-ma, e mare lucru :D)
Pentru un lichiu bun cu varza aveti nevoie de :
Aluat:
500g faina
1 plic drojdie uscata
350 ml apa
1 lingura de ulei
1 lingurita sare
1 lingura zahar
Pt umplutura:
1 varza de 1,5 kg
2-3 linguri de ulei
2-3 linguri pasta de tomate
sare
piper
1 ou batut
2-3 linguri de apa
Amestecati faina cu drojdia uscata, sarea, zaharul si turnati cate putina apa calduta. Amestecati bine si inglobati toata faina; framantati un aluat elastic. Atentie, sa nu fie prea dens sau vartos aluatul, mai puneti putina apa daca pare prea uscat. Eu am folosit faina tip 650 si mi se pare ca absoarbe mai multa apa. La final puneti si o lingura de ulei si framantati din nou, Framantatul ar trebui sa dureze cam 15-20 de minute.
Pudrati alautul cu faina si acoperiti-l cu un servet de bucatarie. Puneti vasul cu aluatul la loc cald, ferit de curenti reci, cam 1 ora. Va arata ca in poza de mai jos.
In timp ce dospeste aluatul aveti timp sa caliti varza. Incingeti intr-o cratita larga 2-3 linguri de ulei si adaugati treptat varza tocata ( eu o am pe Buni care se pricepe la tocat varza). Trebuie tocata ca pentru varza calita.
Varza trebuie sa fie cam 90% calita pentru ca va mai sta oricum la cuptor o vreme. E important sa o condimentati bine cu sare si piper.
Din aluatul dospit intindeti o prima foaie si puneti-o in tava unsa cu grasime, aveti grija ca aluatul sa tapeteze si marginile tavii. Trebuie sa fie indeajuns de mare foaia.
Intindeti peste foaia de aluat si varza calita ( deja racita sau aproape) si nivelati-o usor.
Puneti si o a doua foaie deasupra si lipiti, apasati marginile cu furculita. Intepati placinta din loc in loc cu furculita. Ungeti lichiul cu ou batut cu cateva linguri de apa.
Puneti tava in cuptorul incins cam 40-50 de minute la foc mediu.
Se lasa la racit dar se incalzeste inainte de servire (mie asa imi place).
Sper sa va placa reteta asta ardeleneasca.
Pofta buna!
Impreuna cu varza calim si ceapa.Punem piper si eventual putin marar.Este mult mai gustos.
RăspundețiȘtergereasa am facut si eu ! este foarte gustos
RăspundețiȘtergereeu in umplutura de varza mai pun smantana si ou (condimente dupa gust ) si iese o nebunie .
RăspundețiȘtergereCred ca e oricum am face-o o bunatate !
Asa e fiecare personalizeaza reteta dupa gust, unii cu ceapa, altii cu smantana si ou :)
Ștergerebuna marina,cum pot sa iau legatura cu tine,ca am vazut ca esti din medias ca si mine, ma numesc raluca si pe facebook sunt Raluca Bucataria
RăspundețiȘtergereti-am trimis un friend request pe FB
Ștergere