Vara asta mi-am inebunit amicii de pe Facebook cu pofta mea de lichiu. Pana la urma am facut rost si de o reteta taraneasca de la matusa mea, sora mamei si m-am pus pe treaba. Lichiul este o placinta saseasca, subtire pregatita in zona Sibiu-Alba-Brasov in special la tara. Nu exista nunta adevarata fara lichiu in satele locuite odata de sasi. Sasii au plecat dar traditia a ramas. Deocamdata...
Matusa mea spunea sa fac dintr-un kg de faina:" altfel n-are rost sa te obosesti" Ei bine, mi-era teama ca n-o sa iasa, asa ca am incercat dintr-o jumatea de kg de faina.
Iata de ce aveti nevoie pentru un lichiu mititel cu smantana si unul marisor cu prune.
Aluat:
1/2 kg faina
1 drojdie proaspata de 25 g
250-280 ml lapte
2 galbenusuri de ou
coaja rasa de la o lamaie
3 linguri de zahar
70 ml ulei
1 praf de sare
Umplutura:
Pentru lichiu cu smantana ( clasic)
3-4 galbenusuri
80-100 ml smanatana
o mana de stafide
2 linguri zahar pudra
scortisoara
Pt lichiu cu prune:
1/2 kg prune curatate de samburi si taiate in 2
2 galbenusuri
40ml smantana
1 lingura de zahar pudra
putina scortisoara
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Frecati drojdia cu o lingura de faina si o lingura de zahar si cateva linguri de lapte caldut.
Lasati-o la caldura vreo 10 minute sa cresca apoi adaugati-o peste faina impreuna cu 2 galbenusuri frecate cu un praf de sare. Se adauga laptele caldut impreuna cu zaharul si se framanta un aluat nu prea tare. E important sa framantati bine si sa cuprindeti toata faina, tocmai de-asta cantitatea de lapte e variabila, depinde mult de tipul de faina. Eu am folosit faina Baneasa si au intrat cam 280 ml de lapte.
E timpul sa pudrati aluatul cu faina, sa-l acoperiti cu un servet si sa-l lasati la dospit cam 1/2 ora la caldura.
Matusa mea spunea sa fac dintr-un kg de faina:" altfel n-are rost sa te obosesti" Ei bine, mi-era teama ca n-o sa iasa, asa ca am incercat dintr-o jumatea de kg de faina.
Iata de ce aveti nevoie pentru un lichiu mititel cu smantana si unul marisor cu prune.
Aluat:
1/2 kg faina
1 drojdie proaspata de 25 g
250-280 ml lapte
2 galbenusuri de ou
coaja rasa de la o lamaie
3 linguri de zahar
70 ml ulei
1 praf de sare
Umplutura:
Pentru lichiu cu smantana ( clasic)
3-4 galbenusuri
80-100 ml smanatana
o mana de stafide
2 linguri zahar pudra
scortisoara
Pt lichiu cu prune:
1/2 kg prune curatate de samburi si taiate in 2
2 galbenusuri
40ml smantana
1 lingura de zahar pudra
putina scortisoara
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Frecati drojdia cu o lingura de faina si o lingura de zahar si cateva linguri de lapte caldut.
Dupa ce ati framantat bine, puteti adauga uleiul putin cate putin. Trebuie sa puneti grasime pana ce aluatul se desprinde de pe maini si "face bulbuci" vorba matusii mea, adica face bule de aer.
E timpul sa pudrati aluatul cu faina, sa-l acoperiti cu un servet si sa-l lasati la dospit cam 1/2 ora la caldura.
Pentru lichiul cu prune luati 3 sferturi din cantitatea de aluat si intindeti cu sucitorul o foaie dreptunghiulara. Foaia trebuie sa fie cat mai subtire. Apoi asezati-o in tava unsa cu unt si ungeti cu galbenusul amestecat cu zahar si smantana. Puneti prunele deasupra si indesati-le usor in foaie. Presarati putina scortisoara.
Se da la cuptor cam 25 de minute pana se rumeneste si se desprinde de margini. Nu uitati sa incalziti cuptorul in prealabil.
Pentru lichiul cu smantana e si mai simplu: se intinde o foaie subtire se pune in tava unsa cu un si se toarna smantana amestecata cu galbenusuri si zahar. Deasupra se presara scortisoara. Eu am aruncat si cateva sfafide deasupra ca sa fie mai gustos si mai dulce. Fiind atat de subtire si fara umplutura de fructe nu se lasa la cuptor decat vreo 20 de minute la foc mediu, altfel se usuca prea tare.
Sa va spun un secret: cel mai bun lichiu se face direct pe vatra in cuptor din caramida, daca aveti rude la tara care fac paine merita sa incercati si un lichiu!
Sper ca v-am facut pofta!
Multumesc :)
RăspundețiȘtergereSalut! Bun lichiul, si eu fac in preajma sarb. dar, in afara de ingredientele de mai sus mai pun un strat de gris cam de un cm.sub stratul de smintina cu galb. Fac o crema din gris lapte si vanile adica un gris cu lapte care nu trbuie sa curga.Incearca si ai sa vezi ca este nemaipomenit.
RăspundețiȘtergereeu bag in smantana si 100-150 grame de branza de vaci sau mascarpone! Depinde ce am.Pe vreamea lui Ceausescu,de sarbatori,faceam peste 30 de lichie in cuptor de caramida! Acum fac in cuptor la aragaz cate 4 in general.Stafide nu am pus niciodata,dar o sa pun anul acesta.Eu mai pun in smantana si 2 plicuri de vanilie si cativa stropi de rom!Si pe deasupra,zahar pudra cu vanilie pudra si scortisoara.P.S. Iasa mai bun daca il faci chiar in Ajun de Craciun! 2 lichie trebuiesc mancate obligatoriu cand se scot din cuptor,proaspete! Mama,ce pofta mi-am facut !
RăspundețiȘtergere