Anul trecut am pus pentru prima data gogosari in otet cu conopida, reteta era luata de pe un blog. Au fost foarte buni insa nu a fost pe placut tuturor in privinta cantitatii de otet, asa ca m-am hotarat sa-mi fac propria reteta anul asta.
Am tot gustat pana am nimerit un gust acrisor si nu foarte otetit.
Am avut la dispozitie vreo 5 kg de gogosari si 2 capatani mari de conopida.
Primul pas inspre succesul muraturilor de orice fel este ca legumele sa fie intacte fara zbarcituri si tari la pipait.
Spalati gogosarii, taiati-i pe jumatate si curatati-i de samburi.
Am tot gustat pana am nimerit un gust acrisor si nu foarte otetit.
Am avut la dispozitie vreo 5 kg de gogosari si 2 capatani mari de conopida.
Primul pas inspre succesul muraturilor de orice fel este ca legumele sa fie intacte fara zbarcituri si tari la pipait.
Spalati gogosarii, taiati-i pe jumatate si curatati-i de samburi.
Conopida se rupe in buchetele si se spala. Puneti-o sa se scurga bine de apa.
Ideea e sa reusiti sa indesati totul in borcane de 790 g. De aceea gogosarii trebuie fierti 1-2 minute in saramura, conopida se lasa asa cum este ca sa nu se inmoaie prea tare la murat.
Va recomand sa preparati saramura din:
7,5 l apa
7,5 linguri de sare neiodata
27 linguri de zahar
450 ml otet de 9 grade
3 linguri boabe de piper
3 linguri boabe de mustar
Toate aceste trebuie puse la fiert. Amestecati panba se topeste sarea si zaharul.
In fiecare borcan mai puneti cate o bucatica de hrean si cate putin cimbru si marar. Puteti pune si in saramura cate o crenguta de cimbru si marar.
Cand saramura fierbe, scufundati gogosarii toti inauntru si lasati-i 1-2 minute pana isi schimba culoarea. Nu-i lasati nici prea mult pentru ca se vor inmuia la murat.
Scoateti-i pe un platou, lasati-i sa se racoreasca si apoi incepeti sa puneti gososari si conopida in borcane. Conopia va va ajuta sa umpleti golurile lasate de gososari. Dupa ce ati umplut borcanele turnati saramura calda, nu foarte fierbinte peste legume. Umpleti borcanele si capsati-le. Borcanele ca la orice conserva trebuie in prealabil spalate si sterilizate la cuptor. Altfel riscati sa compromiteti muraturile.
Borcanele se pun in paturi sa se raceasca lent, abia dupa ce s-au racit, puneti-le in camara la loc racoros. Iata o parte din borcanele mele.
Cred ca de data asta toti membri familiei vor aprecia gogosarii astia care nu sunt prea acri, probabil ca si David cel mic va fi incantat :)
Spor la gatit si nu uitati: toamna se numara borcanele!
O sa incerc aceasta reteta.Daca in loc de zahar o sa pun miere de albine, nu ar iesi mai gustos? Pentru comparatie o sa incerc si asa si asa.
RăspundețiȘtergere