Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

miercuri, 4 ianuarie 2012

Ciorba de perisoare

Aceasta era ciorbita traditionala de Anul Nou la noi, acasa, la Medias, spre disperarea mea de copil mofturos caruia nu-i placea decat supa de taietei. Evident nu mancam decat zeama din ciorba de perisoare. In zadar incerca mama sa ma convinga sa gust din perisoare cu argumentul suprem "e aceeasi compozitie ca de sarmale"...

Am mancat prima data ciorba de perisoare adult fiind dar nu acasa ci la altcineva, nu din curiozitate cat mai mult din rusinea de refuza o gospodina desavarsita. Si mi-a placut ciorba asta si perisoarele.



Asa ca, ajunsa la casa mea am inceput si eu sa fac aceasta ciorba, de Anul Nou, dar nu numai. Este o ciorba care se face iarna pentru ca are multe proteine si lipide atat din carne cat si din galbenusurile de ou si smantana sau sana cu care se drege zama asta. Nu v-o recomand vara, e prea consistenta si e genul care in 2-3 zile se poate altera si in frigider.

Pentru cam 6 l de ciorba ( suntem o familie destul de numeroasa :)am pregatit:

5-6 morcovi mari ( cam 800 g )
1/2 de radacina de telina mare( albitura sa fie cam jumatate din cantitatea de morcov)
500 g carne tocata amestec( porc cu vita)
o jumatate de cana de orez
1 ou intreg
vegeta
piper
marar
1 sana mare
3 galbenusuri





Pentru un contrast frumos si pentru a scoate in evidenta vedetele, adica perisoarele, va recomand sa radeti zarzavatul pe razatoarea mare.Ceapa se pune intreaga.
Pe mine m-au ajutat baietii la tocatul legumelor. Iata dovada:


Dupa ce ati pus zarzavatul la fiert, va puteti ocupa de pregatirea propriuzisa a perisoarelor. Eu amestec carnea cu orezul , putin marar, vegeta si piper dupa gust. Dupa condimentare, in compozitie se inglobeaza si un ou intreg. Acesta va tine compozitia legata la fierbere.



Din compozitie rezultata, cu mainile pudratE cu faina se fac bilute, nu foarte mari pentru ca se vor umfla la fiert si vrem sa si fiarba rapid. Mie mi-au iesit cam 36 de perisoare.


David le-a tot numarat de la 1 la 10 si de fiecare data punand degetele le turtea, asa ca am muncit de 2 ori la perisoare :))

Verificati din cand cand sa vedeti daca a fiert zarzavatul, scoateti ceapa, condimentati cu vegeta. Daca dispuneti doar de marar uscat incepeti sa puneti putin cate putin pe masura ce fierbe ciorba. Nu uitati sa completati cu apa fierbinte daca scade prea mult. 
 Cand zarzavatul e fiert se pun si perisoarele sa fiarba la foc mic. Sunt gata cand se ridica la suprafata. Ale mele au fiert cam 25 de minute incet de tot.



Intr-un vas (de cel putin 1 l) amestecati galbenusurile si sana. Daca perisoarele sunt fierte mai adaugati marar ( cu totul sa fie un plic) si inchideti focul. Luati din zeama fiebinte cate putin si puneti picurand peste sana si oua amestecand incontinuu. Completati incet cu zeama pana amestecul ajunge la o temperatura  comparabila cu cea a ciorbei. 
Iar am avut parte de ajutor :)






De-abia apoi turnati amestecul obtinut in oala mare de ciorba si amestecati. Daca nu procedati asa, sana se va "taia"va avea aspect urat.

Va recomand sa raciti ciorba sa o dati la frigider peste noaptesau macar cateva ore sa inghete grasimea la suprafata,  o puteti scoate usor cu spumiera si abia apoi serviti ciorba. Procentul de grasime depinde de amestecul de carne, e bine sa-l indepartati, mai putin colesterol!




Pofta buna!

Un comentariu: