Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

luni, 30 ianuarie 2012

Ciorba de fasole boabe cu costita afumata

La noi sunt acum -17 grade Celsius, asta da iarna! Se impune si o alimentatie adecvata, bogata in proteine, lipide dar si lichide calde. Toate se regasesc intr-o ciorba de fasole ardeleneasca cu afumatura. Asta am gatit sambata si mi-a iesit de minune :)



Am facut ciorba intr-o oala mare, mai ales  ca e iarna si se pastreaza bine orice mancare. Am folosit oala de 8 l. Vi se pare mult? Am si una de 15 :)))

Daca vreti sa pregatiti o astfel de ciorbita aveti nevoie de :

500 g fasole boabe (se alege, se spala, se pune la inmuiat in apa peste noapte)
500 g costita afumata sau ciolan afumat
400 g morcov
200 g radacina telina
2 cartofi potriviti
1 ceapa
ardei rosu sau pasta de gogosar
300 ml bulion
sare
piper boabe
2-3 catei de usturoi
2-3 frunze dafin
Adaptati cantitatile la dimensiunile oalei pe care vreti sa o folositi.





Cu fasolea ati inteles cum sta treaba, neaparat peste noapte sa stea in apa.Apoi trebuie fiarta in 2 ape, lasati cam 15 minute in fiecare apa, apoi aruncati apa si puneti alta. De-abia dupa aceste etape se pune in ciorba.


Cat timp fierba fasolea pregatiti zarzavaturile-morcovii, telina si ardeiul ( eu am folosit vreo 2 linguri de pasta), tocati-le marunt, lasati doar ceapa intreaga. Puneti-le in oala alaturi de dafin, piper, usturoi, turnati apa cam pe jumatate in oala si puneti la fiert.


Dupa ce a fiert cam jumatate de ora puteti adauga bulionul, eu il pun intotdeauna treptat. Puteti pune dupa gust. Vegeta nu am pus decat un varf de cutit la inceput. Ciorba de fasole se sareaza la sfarsit.


Fasolea trebuie sa fiarba la foc mic de tot. Cand e pe jumatate fiarta si ati scapat de cele 2 ape, o puteti adauga in ciorba. Completati cu apa fierbinte ori de cate ori e nevoie, atunci cand scade prea mult zeama.



Cand fasolea e  fiarta adaugati si cei 2 cartofi taiati cubulete, e pentru dulceata ciorbei. Puteti sa-i taiati cuburi mai maricele si sa-i fierbeti mult pana incep sa se zdrobeasca, asta va ingrosa ciorba. Reteta clasica de zama de fasole e cu rantas, ceea ce eu nu fac niciodata la ciorbe. Mi se pare mult prea daunator sanatatii.


Cu vreo 10 minute inainte sa luati ciorba de pe foc adaugati sare sau vegeta treptat si gustati. Lasati sa se dizolve bine sarea si sa clocoteasca putin ciorba. Astfel legumele vor absorbi o parte din sare, de-asta e bine sa gustati dupa fiecare adaos de sare. La sfarsit aruncati si niste leustean sau patrunjel tocat (eu prefer leusteanul).

Va recomad sa mancati ciorba cu paine prajita si ceapa rosie. E grozava iarna!


Pofta buna si feriti-va de frig!







6 comentarii:

  1. Pfuuuu, asa ce mi-e pofta de o ciorba de fasole.Acrita cu zeama de varza, Trebuie sa fac si eu zilele astea/
    Am trecut sa te invit la provocarea Dulce romanie a carei gazda sunt in luna februarie. M-as bucura tare mult sa participi e o buna ocazie sa iti faci cunoscut blogul si sa cunosti alti bloggeri culinari.
    Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru invitatie, draga Violeta :) Sper sa reusesc sa gatesc ceva pe masura provocarii si sa am si timp sa particip.Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da! rantasul dauneaza grav sanatatii!!...dar cu vegeta cum stam??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vegeta e o chestiune de alegere, la fel ca orice aliment pe care il mancam. Putem alege sau sare sau vegeta sau si mai bine se poate face vegeta de casa. Nu spun ca vegeta e sanatoasa, nicidecum si nici nu pretind ca gatesc doar ce e sanatos. Eu incerc sa evit ceea ce am vazut ca face rau celor dragi.

      Ștergere
  4. dar cu costita ce ati facut? ca nu ati mai zis nimic de ea...

    RăspundețiȘtergere
  5. Costita se fierbe alaturi de legume, am uitat sa mai spun asta, e adevarat, se vede in poza nr. 7 costita printre legumele tocate. Se poate la fel de bine face cu orice fel de afumatura.

    RăspundețiȘtergere