Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

luni, 15 august 2011

Fasole verde la borcan -conserva pentru iarna

Reteta asta am pus-o in practica la sfarsitul lui iulie. Din pacate nu am avut timp sa o postez pana astazi. Nu stiu daca va mai ajuta pentru anul asta, decat eventual daca mai aveti fasole verde in gradina. Este a doua oara cand pun fasole pentru iarna la borcan, este grozava si mi se pare ca ciorba cu fasole din conserva e mai buna decat cu fasole verde proaspata.





Daca vreti sa pregatiti astfel de conserve ca sa va ajunga pentru o iarna, sa stiti ca dureaza cateva ore bune, de obicei intre 5 si 6 ore.


Eu am reusit sa umplu 13 borcane de 800 g cu:


5 kg fasole verde
1,5 kg ceapa
1.5 kg ardei
3 kg rosii
750 ml ulei
sare neiodata dupa gust
o legatura mare de frunze de telina
1,5-2 l de apa
aspirina ( cate o jumatate de tableta per borcan)


Curatati fasolea si rupeti-o in bucati de  2,5-3 cm, depinde cat de marunta vreti sa fie. Nu uitati insa ca va scadea la fiert. Spalati-o foarte bine. Fasolea mea era de Apahida, la Gilau nu am gasit de vanzare chiar atunci.



Ceapa strebuie si ea curatata si tocata julien adica fasii. Ardeii puteti sa-i tocati marunt de tot.







Spalati rosiile si scufundati-le in apa clocotita pentru 2 minute. Scoateti-le apoi si puneti-le in apa rece, eventul de la frigider. Veti putea sa le decojiti usor ulterior.



Taiati rosiile bucati.


Pentru o cantitate atat de mare de legume aveti nevoie de o cratita cu capacitatea de 20 de litri. O asemenea cratita am si eu si o pun pe 3 ochiuri ale aragazului. Focul trebuie sa fie mic ca sa nu se arda legumele.

Incingeti uleiul si caliti ceapa cateva minute bune, amestecand continuu, adaugati si ardeiul tocat si lasati pana se calesc bine impreuna. Adaugati rosiile si mai lasati cateva minute apoi adaugati apa fierbinte. Lasati sa fiarba toate impreuna cam 10-15 minute.



Fasolea este cea care se pune ultima, eu am pus pe rand  cate o parte si am lasat cateva minute sa se inmoaie, abia apoi am mai adaugat  din cantitatea de fasole cruda si am continuat asa pana am incorporat-o pe toata.  Adaugati si sare, nu mai stiu cata am pus oricum puneti dupa gust. Nu folositi decat sare neiodata.




Se lasa sa fiarba vreo ora, o ora si ceva, depinde cat e de frageda fasolea. Daca scade prea mult zeama completati cu apa fierbinte. Depinde cat de multe zeama vreti sa aveti in fiecare borcan. La final adaugati si frunzele de telina.


Fasolea se pune calda/fiebinte in borcane. Borcanele trebuie pregatite din vreme. Spalati-le si clatiti-le bine si lasati-le sa se zvante. Apoi se sterilizeaza punandu-le la cuptor intr-o tava timp de 10-15 minute pana se incing bine. Eu aprind cuptorul in momentul in care pun borcanele ca sa se incalzeasca treptat si sa nu crape. Apoi se lasa la racit.

Cand turnati fasolea fierbinte in borcane puneti lama unui cutit sub borcane sau puneti-le intr-o tava. Metalul va absorbi caldura si borcanul nu va crapa. 

Dupa ce ati umplut borcanele puneti deasupra fiecaruia o jumate de aspirina. Eu am folosit aspirina tamponata. Va asigur ca nu e nici daunatoare sanatatii si nici nu va schimba gustul mancarii. Cand deschideti un borcan inspre folosire indepartati aspirina.

Dupa ce capsati borcanele puneti-le in paturi ca sa se raceasca lent.

Dupa racire se pun la fiert in apa. Eu folosesc aceeasi cratita de 20 l; pun niste prosoape de bucatarie pe fundul cratitei, pun borcanele si le las sa fiarba macar 30 de minute (din momentul in care incepe sa fiarba apa ). Dupa fierbere se pun borcanele iar in paturi la racire lenta. Dupa racire puneti-le in camara. E important sa fie o camara uscata ca sa se pastreze bine.

Metoda racirii in paturi se numeste " dunst uscat" iar cea a fierberii borcanelor se numeste "dunst umed". La tara, la Gilau langa Cluj femeile intreaba : "si, ai dustulit borcanele?" Deci termenul cunoaste variatiuni. 

Si apropo de gospodinele de la Gilau, am niste vecine tare pricepute la muraturi, conserve de tot felul, gradinarit, gatit si tot ce tine de gospodarie.

In plus, sunt extrem de dornice sa-si impartaseasca cunostintele altor gospodine in devenire ca mine. E mare lucru! 

Spor la gatit!


3 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Este grozava reteta.Eu sunt clujeanca ,deci aproape de gospodinele hatnice.
      Mereu imi doresc sa pun acest ghiveci de fasole,numai ca,mi-e teama sa nu se borseasca. E putin tarzie indeplinirea dorintei mele,dar cand te intorci din vacanta....e bine si asa.Multumesc!

      Pe mine ma cgeama Dora,dar la profil nu stiam ce sa aleg.

      Ștergere