Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 28 august 2011

Castraveti murati pentru iarna

De data asta incep cu poza:




Prima data cand am pus castraveti la murat a fost anul trecut in iulie. M-am inarmat cu multa rabdare si am cautat printre multimea de retete oferite de diversele bloguri culinare. Peste tot gasisem ciudatenia cu sarea neiodata. Si ma gandeam eu: "ce-o fi cu chestia asta: sare neiodata. Unde gasesc eu sare neiodata???"

Nu m-am obosit sa caut si am ignorat sfatul gospodinelor din mediul online si am pus la murat 8 kg de castraveti cu sare...iodata. In 2 saptamani am avut in camara inundatie de la saramura din borcane. Practic sarea iodata a scos toata apa din castraveti si a fermentat in exces. A fost un dezastru, irepetabil sper :)

Apoi am cumparat alte multe kg de castraveti si am pus castraveti in otet dupa reteta prietenei mele, Adina. S-au conservat perfect doar ca anul acesta am optat pentru o reteta de castraveti in saramura, cu mai putin otet.

Am apelat tot la informatii locale, la reteta unei vecine de la care am cumparat si castravetii. Deci si castraveti de la tara, proaspeti si gustosi. Retetele astea de la gospodine cu experienta sunt absolut pretioase!

Iata de ce aveti nevoie:

8 kg castraveciori
23-24 borcane de 800 g

iar pentru saramura:

5 l apa
600 ml otet ( Regal de 9 grade)
300 g zahar
6 linguri sare neiodata
2 linguri boabe de mustar
2 linguri boabe de piper
4-5 foi de dafin
cimbru si marar
hrean cate 2 bucatele pt fiecare borcan
300 gr morcovi
usturoi ( cate un catel per borcan)




In primul rand va sfatuiesc sa aveti intotdeauna borcanele gata pregatite adica spalate bine, lasate la uscat si apoi introduse la cuptor pentru vreo 10-15 minute sa se incinga bine de tot si in felul asta sa se sterilizeze. Muraturile, in special cele de castraveti sunt extrem de sensibile.

Daca ati rezolvat problema borcanelor, urmeaza saramura. Amestecati apa cu otelul, sarea, zaharul si mirodeniile si puneti la fiert intr-o oala mare. Lasati sa clocoteasca cateva minute cat sa se imbine toate aromele. Apoi lasati la racit. Saramura se va folosi rece la acest tip de muratura.




Pana se raceste saramura spalati castravetii. Castravetii trebuie sa fie intacti, neloviti, tari la pipait. Spalati-i bine de tot ca sa nu ramana cu urme de pamant.

In fiecare borcan puneti pe fund cimbru si marar hrean si bucatele de morcov ( fie rondele fie betigase), apoi indesati castraveciorii in borcan in asa fel incat sa nu se miste. Trebuie sa tineti cont ca va trebui sa-i acoperiti cu saramura deci nu-i puneti chiar pana sus la nivelul capacului.

De data asta am avut hrean de la noi din gradina, am fost foarte multumita mai ales ca pe la piata e destul de scump.

Dupa ce s-a racit saramura turnati-o rece in fiecare borcan in asa fel incat sa ramana si putin loc liber  in borcan dar sa si acopere castravetii. Capsati fiecare borcan.



Borcanele se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana cand isi schimba castravetii culoarea din verde intens in verde deschis adica pana ajung la acel aspect tipic de castravete murat. E bine sa verificati tava cu borcane din cand in cand, ca sa nu-i lasati prea mult. La mine a durat cam 20-25 de minute la 170 grade. Evident ca nu au incaput mai mult de 6 borcane deodata la cuptor.


Borcanele fierbinti se pun in paturi la racire lenta. Dupa racire ( adica dupa vreo 48 de ore se pun in camara).

Am pus muraturile astea in iulie ( nu va luati dupa data indicata din poza- uneori e dereglat aparatul :) si se tin foarte bine.

Imi place mult reteta asa pentru ca nu e nici prea dulce nici prea acra, numai buna pentru familii cu copii. Ii plac mult si lui David, inca o victorie :)






6 comentarii:

  1. Sarea aia mare este iodata sau neiodata ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga George, sarea mare este OBLIGATORIU neiodata. Prima data cand am pus muraturi am ignorat avertismentul iar castrabvetii mei au fiert si iar au fiert, sarea iodata o scos miezul din ei, au ramas doar o umbra de castraveti. La gust erau asa de buni! La orice muratura sau conserva de legume ( zacusca, tocana de legume, fasole la borcan, se folosestea doar sare neiodata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am pus in acest an prima oara conopida cu morcovi in saramura cu sare iodata speciala pentru muraturi adica este grunjoasa, asa scrie pe punga.. deoarece numai acest soi de sare l-am gasit de cumparat in zona in care locuiesc. Am o piata la o statie distanta, dar nu am fost sa vad daca gasesc sare grunjoasa neiodata! Dupa cum am citit pe net, aproape toate comentariile sunt impotriva folosirii sarii iodate chia fie ea si speciala pt.muraturi!!! Acum nu am nimic altceva de facut decit sa astept pina in Decembrie,cind o sa deschid borcanul sa vad cum au iesit muraturile!Imi urez succes:-)))ca am muncit ceva la ele! Elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Elena, dc-ti iese sa stii ca e neiodata, eu prima data am dat gres rau de tot. Pusesem vreo 8 kg de castraveti si s-a dus pe apa sambetei au fermentat groaznic, au facut balta-n camara. Verifica din cand in cand borcanele. Iti tin pumnii sa-ti iasa! :)

      Ștergere
  4. Domnilor, eu pun castraveți de 5-6 ani, in fiecare an cu aceiași rețetă și ies super buni!!! Chiar astăzi am pus(într-o badoacă de 15 kg/plastic), 12 kg de castraveți, 1kg morcov, o conopidă mărișoară și 8 mere verzi. Ce pun: la fiecare litru de apă o lingură mare de sare groasă, cimbru, foi dafin,mărar uscat,țelină frunze, ardei iute(după gust). Totdeauna mi-au ieșit extraordinari de buni. Toți vecinii mei(Spanioli, ptr că stau în Spania) sunt înnebuniți după murăturile mele!!! Pot să spun că sunt mândru că-s Român și că toată lumea apreciază murăturile noastre!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa e, muraturile noastre sunt foarte bune, iar apropo de reeta asta de mai sus, mai am din castravetii pusi anul trecut ( iulie 2011) inca se tin perfect, nu s-a inmuiat, sunt crocanti si gustosi. Vara asta am mai pus doar vreo 10 borcane drept completare si am mai pus si muraturi asortate la butoi incluzand si castravetii. Spor sa aveti!

    RăspundețiȘtergere