Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 5 iunie 2011

Placinta taraneasca cu mere

Aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu. De ce "taraneasca"? Probabil pentru ca nu are pretentii de prajitura complicata si de aspect elegant.

Pentru o placinta coapta intr-o forma clasica de tarta folositi pentru aluat:

300 gr faina
un praf de sare
200 gr unt
2 - 3 linguri zeama de lamaie
6-10 linguri de apa cat mai rece





Se amesteca faina cu untul rece facut bucatele,  se adauga zeama de lamaie si lingurile de apa rece si se framanta un aluat moale si elastic. Veti stii ca e gata cand nu se mai lipeste de maini.





Este genul de aluat pe care trebuie sa-l lasati la rece impachetat in folie alimentara cam o ora.

Pentru umplutura pregatiti:

cam 8 mere mari ( din cele nu foarte zemoase)
150 zahar tos
100 gr zahar brun
zeama de la o jumatate de lamaie
1 lingura scortisoara 1 lingura unt topit

plus
1 ou , cateva linguri de apa si zahar pentru uns

Merele se curata de coaia se taie felii, se indeparteaza in mod evident cotorul, se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie se pun zaharul si scortisoara peste mere si se amesteca. Zeama de lamaie impiedica oxidarea merelor asa incat se pot intre timp intinde foile de aluat.



Aluatul se imparte in doua se intinde o prima foaie si se pune in forma de tarta in asa fel incat sa acopere si marginea. Se pune inca 10 minute la rece si apoi se scoate si se inteapa aluatul cu furculita.



Puneti  o parte din cele  2 linguri de faina si putin amidon peste aluatul din tava si apoi turnam umplutura. Presarati restul de faina si amidon si ungeti merele cu unt topit.



Intindeti a 2-a foaie, decupati cateva cerculete cu ajutorul unui dop de sticla si puneti foaia peste umplutura. Gaurile sunt importante pentru ca zeama lasat de mere sa poata fierbe evapora si eventual scruge din placinta. Apoi uniti marginile celor 2 foi.


Bateti un ou cu cateva linguri de apa si ungeti placinta. Presarati zahar deasupra pentru aspect apoi puneti placinta in cuptorul incins in prealabil. Daca merele din placinta nu sunt foarte zemoase atunci nu vor lasa prea mult suc, daca sunt ca ale mele atunci placinta se va scalda de-a dreptul. Nu a fost o problema, dupa vreo jumate de ora de stat la cuptor am scurs zeama, foile s-au copt foarte bine mai ales datorita sucului de lamaie din compozitie.


Iata ce frumoasa a iesit si a fost foarte gustoasa!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu