Tortul asta l-am facut de ziua lui Buni, ma rog, imediat dupa ziua lui Buni in week-end. In timpul saptamanii nu avusesem timp si ma luptasem din greu cu o raceala rebela. Am gasit idei pentru un astfel de tort in toate revistele culinare de pe la noi, am facut si varianta cu mere pe care o voi prezenta candva curand, sper.
Cea mai simpla este varianta de pandispan, clasic cu oua si faina si praf de copt. E cea mai pufoasa dupa parerea mea.
Nu e greu de facut dar trebuie putina rabdare pentru a duce la bun sfarsit compozitia de pandispan.
Iata ce am pregatit :
600 g prune
4-5 linguri de zahar pentru caramel
6 oua
6 linguri de faina
1 praf de sare
8 linguri de zahar
1 plic de zahar vanilat
1 praf de copt
1-2 linguri zeama de lamaie
Aceste cantitati sunt pentru o tava de tort cu diametrul de 23 de cm.
Mai intai de toate se caramelizeaza cele 4-5 linguri de zahar, nu in tava de tort ca sa nu o distrugeti ci intr-o alta craticioara. Caramelul se toarna apoi in tava de tort. Tava de tort nu se unge cu unt decat pe partea laterala.
Cea mai simpla este varianta de pandispan, clasic cu oua si faina si praf de copt. E cea mai pufoasa dupa parerea mea.
Nu e greu de facut dar trebuie putina rabdare pentru a duce la bun sfarsit compozitia de pandispan.
Iata ce am pregatit :
600 g prune
4-5 linguri de zahar pentru caramel
6 oua
6 linguri de faina
1 praf de sare
8 linguri de zahar
1 plic de zahar vanilat
1 praf de copt
1-2 linguri zeama de lamaie
Aceste cantitati sunt pentru o tava de tort cu diametrul de 23 de cm.
Mai intai de toate se caramelizeaza cele 4-5 linguri de zahar, nu in tava de tort ca sa nu o distrugeti ci intr-o alta craticioara. Caramelul se toarna apoi in tava de tort. Tava de tort nu se unge cu unt decat pe partea laterala.
Desfaceti apoi prunele jumatati si puneti-le in tava peste caramel cu miezul in jos si puneti la cuptor la foc iute cat timp preparati pandispanul.
Zeama de la prune se amesteca perfect cu zaharul caramel.
Acum puteti incepe pregatirea blatului. Separati albusurile de galbenusuri: ca de obicei ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.
Albusurile se bat bine si abia dupa ce bezeaua se intareste se adauga zaharul putin cate putin, dupa fiecare tura de zahar se bate pana la dizolvare completa. Adaugati acum si zaharul vanilat.
Puneti apoi galbenusurile unul cate unul amestecand dupa fiecare cu o lingura de lemn sau o spatula prin miscari de jos in sus ca sa nu iasa aerul din bezea si sa se lase.
Urmeaza apoi faina tot asa cate o lingura rand pe rand si se amesteca la fel, cu mare grija.
La final dizolvati praful de copt in zeama de lamaie, amestecati bine, turnati peste compozitie, amestecati din nou pana la incorporare.
Scoateti tava din cuptor , ar trebui ca pana acum prunele sa fie destul de moi, reglati focul la cuptor la mediu. Turnati compozitie de pandispan peste prune cu grija, nivelati si dati la cuptor cam 35-40 de minute.
Iata rezultatul:
Lasati sa se raceasca putin si apoi rasturnati tortul pe un platou, prunele vor ajunge sus si va arata minunat. Dupa racirea completa eu am ornat cu frisca.
A fost foarte bun si Buni a fost incantata. Cred ca a fost o alegere buna tortul asta, un tort de toamna delicios :)
Iarna aceasta voi incerca cu prune din compot, sper sa fie la fel de bun. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu