Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 2 octombrie 2011

Gogonele si conopida murate

Sa stiti ca reteta asta e aceeasi ca si pentru castraveciorii murati, de fapt diferenta o da gustul tipic de gogonele si conopida.



Din fericire am fost binecuvantata cu prieteni buni care ne-au daruit din roadele gradinii: gogonele frumoase si proaspete.


Si cum gogonelele singure nu reusesc sa umple judicios un borcan mare, e nevoie de conopida sa umple golurile.


Eu am avut 2 borcane: unul de 7 iar celalalt de 8 litri. Am calculat cam 7,5 litri de saramura.

7.5 l apa
900 ml otet
450 g zahar
9 linguri sare neiodata
3 linguri boabe de mustar
3 linguri de piper
5-6 foi de dafin
cimbru si marar
hrean cateva bucati



Borcanele se spala, se scurg de apa se pun la cuptor la sterilizat. Dupa racire se pun pe fundul borcanului crengute de cimbru si marar, bucati de hrean, mustar, piper. Apoi indesati legumele in asa fel incat sa umpleti cat mai bine golurile. Aveti grija sa le indesati bine ca sa nu se ridice la suprafata dupa ce turnati saramura. Borcanele nu se umplu pana sus, tineti cont de faptul ca trebuie sa fie acoperite de saramura iar saramura va scadea si ea dupa racire. Nu vreti sa ramana gogonele descoperite :)




Saramura se fierbe cu toate ingredientele si se lasa sa dea in cateva clocote . Se toarna fierbinte peste gogonele.


Borcanele se lasa putin descoperite sa se domoleasca fierbinteala apoi legati cu celofan, e bine sa udati celofanul ca sa fie bine intins, el se va strange cand se usuca.

Puneti borcanele legate in paturi la racit. Dupa racire, puneti-le in camara la racoare. Veti vedea ca a scazut saramura, tocmai de aceea va reamintesc sa nu puneti gogonele pana la gura borcanului ci dimpotriva sa fie multa saramura deasupra. Va ofer o poza direct de pe raftul din camara :) am uitat sa-i fac o poza mai frumoasa inainte de depozitare si cine sa mai care ditamai borcanul la bucatarie? Si sa mai zdruncinam muraturile?










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu