Csolomade ( denumire maghiara) este de fapt o salata asortata de muraturi: ceapa, gogonele, castraveti, gogosar si varza. Eu nu am pus varza de data asta.
Nu aveam de gand sa fac csolomade dar am primit de la parintii prieteni mele, Adina, niste gogonele excelente. Pusesem deja la murat gogonele cu conopida asa ca de data asta m-am gandit sa prepar altceva.
Iata ce am folosit:
2 kg castraveti
2 kg gogonele
1 kg ceapa
1 kg gogosari
500 g zahar
500 ml otet de 9 grade
3 linguri de sare grunjoasa
Nu aveam de gand sa fac csolomade dar am primit de la parintii prieteni mele, Adina, niste gogonele excelente. Pusesem deja la murat gogonele cu conopida asa ca de data asta m-am gandit sa prepar altceva.
Iata ce am folosit:
2 kg castraveti
2 kg gogonele
1 kg ceapa
1 kg gogosari
500 g zahar
500 ml otet de 9 grade
3 linguri de sare grunjoasa
Toate legumele se spala. Castravetii se taie rondele, gogonelele feliute, ardeii fasiute. Ceapa se curata si se taie solzi, trebuie sa recunosc ca la faza cu ceapa, buni a fost o eroina si a taiat ceapa solzisori desi ustura amarnic.
Dupa ce ati taiat legumele amestecati-le intr-un vas foarte mare adaugati 3 linguri de sare grunjoasa. Separat, dizolvati zaharul in otet iar apoi turnati amestecul peste legume si amestecati bine. Puneti vasul la frigider cam 24 de ore, amestecati de 5-6 ori macar in acest interval. Legumele vor lasa zeama, se vor deshidrata.
Iata cata zeama:
Puneti apoi legume indesate bine in borcane curate si sterilizate si adaugati zeama in fiecare borcan in asa fel incat legumele sa fie acoperite de lichid. Capsati borcanele si fierbeti-le la bain-marie cam 20 de minute.
Puneti borcanele la racit in paturi iar dupa racire depozitati in camara. Va trebuie sa asteptati cateva saptamani pana legumele se vor mura.
A venit deja toamna, inca mai puteti gasi legume numai bune pentru o portie de csolomade. Spor la gatit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu