Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

miercuri, 28 decembrie 2011

Prajitura"Lamaita"

Este prajitura mea preferata! De data asta, am incercat o reteta noua de la Moni. Mi-a fost putin teama ca nu o sa-mi iasa; ca la orice reteta noua pe care o incerc insa e clar: la noi in casa, asta va ramane reteta de baza pentru Lamaita!


Eu am facut prajitura in mai multe etape. M-am organizat bine in preajma Craciunului in asa fel incat sa nu ma aglomerez si sa lucrez relaxata in bucatarie.

Asa ca mai intai se fac foile, in numar de 4 pentru care va trebuie:

500 g faina
200 g zahar
un praf de sare
2 oua
100 ml ulei
60 ml lapte
1 lingurita amoniac ( bicarbonat de amoniu) stins cu zeama de lamaie




Bateti ouale cu zaharul si adaugati treptat laptele, eu am mixat pana s-a cam dizolvat zaharul. Turnati amestecul peste faina cu sare.



Adaugati apoi laptele si uleiul putin peste putin, la final puneti si amoniacul stins cu zeama de lamaie. Eu sunt traumatizata de mirosul de amoniac, cand eram mica, mama avea un borcan plin si l-am mirosit odata :)) desfunda nasul garantat! Mama facea intotdeauna prajituri cu foi, facea si Lamaita din cand in cand,de atunci amprins gustul.



Aluatul obtinut este unul gen plastilina.


Eu l-am impartit in 4 si l-am dat putin la rece.

De-acum incolo se intind doar 4 foi pe rand, se lucreaza cu multa faina si cu sucitorul iar daca aveti cat de cat experienta nu va dura foarte mult.

Foile se coc pe dosul tavii, eu am lucrat cu o singura tava, am 3 tavi de prajitura de fapt dar sunt de dimensiuni diferite iar ideea e ca trebuie obtinute foi egale ca dimensiune. Asa ca scoteam o foaie din cuptor, o lasam sa se raceasca cateva minute, o puneam deoparte, spalam tava, o ungeam cu multa margarina, urma alta foaie si tot asa pana la final. Dupa ce puneti foaia pe tava intepati-o cu furculita altfel se poate strange la copt.



Eu am copt foile la temperatura mica pentru ca am un cuptor vechi dar pe care il cunosc foarte bine. La mine a durat cam 20 de minute per foaie.Foile mele s-au copt foarte frumos. :)


Crema e delicioasa si se prepara destul de usor din:

330 ml lapte
3 linguri de faina
200 g de zahar

1 pachet de unt
3 linguri de zahar
2 linguri de coaja de lamaie rasa
zeama de la o lamaie
1esenta de lamaie



Eu am incalzit laptele impreuna cu cele 200 g zahar, am amestecat sa se dizolve si cand a inceput sa se incinga laptele am adaugat cele 3 linguri de faina in ploaie amestecand incontinuu pana s-a ingrosat si s-a facut ca o budinca. Crema aceasta trebuie lasata sa se raceasca complet.


Separat, se freaca untul la temperatura camerei cu cele 3 linguri de zahar, coaja de lamaie, esenta si zeama de lamaie. Dupa ce se omogenizeaza se amesteca cu cealalta crema racita.



Crema obtinuta se imparte in 3 pentru ca urmeaza ca 3 din cele 4 foi se fie unse.


Foaia de deasupra va avea nevoie de glazura. 
Foaia mea de deasupra e crapata pentru ca un spiridus a intrat nesupravegheat in camara :D 
Aceste foi sunt extrem de fragede, nu e nimic tragic daca se rupe vreuna ele se vor"suda" si se vor umfla de la umezeala cremei. Dati prajitura la racoare, nu recomad frigiderul de la inceput, e prea rece si nu pot foile sa absoarba destula umezeala. Camara si pivnita sunt perfecte. Eu am lasat-o asa cam 24 de ora. Puneti etans deasupra si o folie alimentara. Va grabi procesul de umflare a foilor.


Dupa o zi am facut glazura:

1 albus
1 lingura de zeama de lamaie
100 g zahar pudra


Albusul de ou se freaca cu zaharul, (eu am folosit mixerul), cel putin 5-6 minute pana se dizolva zaharul si se obtine o crema consistenta. Se  adauga si lingura de zeama de lamaie si se amesteca bine. Eu am avut parte si de o  "manuta" de ajutor. Una mica si pofticioasa!


Glazurase intinde pe deasura, se niveleaza bine apoi se imprastie bombonele de ciocolata sau fulgi de cocos.

Prajitura se pune la frigider intr-o prima faza ca sa se intareasca glazura, eu am lasat-o peste noapte- iar apoi am dus-o in camara. S-a intarit perfect, am acoperit-o din nou cu folie si acum o tin la frigider pentru ca foile s-a inmuiat perfect.




Eu zic ca ati putea incerca reteta asta pentru Revelion mai ales daca va plac prajiturile cu foi, perfect echilibrata, nici prea dulci nici prea acrisoare.

POFTA BUNA!




3 comentarii:

  1. esti genial mult succees te iubesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut-o si eu ieri...un deliciu,,au inceput sa se inmoaie foile imediat ce am pus crema.Multumim de reteta .Pupici :* si Sarbatori Fericite !!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Gabyta, ma bucur ca ti-a placut prajitura asta :) Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere