Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 10 iulie 2011

Tort cu cirese si frisca

Sunt incepatoare la categoria torturi dar ma straduiesc sa ma specializez. M-am inspirat dintr-o revista insa am ajuns sa fac ceva destul de diferit. Am avut emotii pentru blat din cauza cuptorului care nu coace uniform. Dar a iesit  foaaaaaaarte bine!




Pentru un tort micut ca cel de mai sus am folosit o forma cu diametru de 23 cm si am pregatit pentru blat

6 oua
6 linguri de faina
150 gr zahar
60 gr de mac
coaja rasa de la o lamaie
un varf de cutit de praf de copt



Incepeti prin a separa ouale e important ca nici o urma de galbenus sa nu ajunga in albusuri. Si inca ceva, ouale sa fie la temperatura camerei. Bateti albusurile spuma tare cu telul sau mixerul. Abia apoi adaugati zaharul putin cate putin. Dupa ce s-a topit zaharul puteti renunta la mixer. De acum inainte se amesteca cu o spatula sau o lingura de lemn cu miscari usoare de sus in jos.

Se adauga galbenusurile.



Apoi adaugati cate putina faina amestecata cu praful de copt si cu coaja de lamaie. Eu am pus coaja de laie mai repede dar cred ca e mai bine spre final. Aveti grija se nu se lase spuma.


La final puneti macul si rasturnati compozitia in forma. 


Dati la cuptorul incins la foc mediu cam 35 de minute. Blatul acesta de pandispan e f dificil pentru ca nu-i fac bine socurile, inchisul si deschisul cuptorului si racirea brusca. In orice caz nu deschideti cuptorul macar primele 20 de minute. E valabil pentru orice blat. Va veti da seama ca e copt daca faceti testul cu scobitoarea sau vedeti ca se desprinde de pe marginile formei.

Dupa ce inchideti focul la cuptor va recomand o racire treptata deschizand putin usa cuptorului. Nu-l scoateti din cuptorul incins direct la aerul camerei. Si blatul meu s-a lasat putin insa la final a avut cam 4 cm inaltime.


Nu va speriati daca nu e neaparat foarte aratos, in momentul umplerii si glazurarii orice tort arata grozav.

Umplutura si decor:

600 g cirese, spalate si curatate de samburi
100-g zahar
zeama de lamaie
500 ml frisca Hulala
4 linguri de amidon
50-70 ml lapte

Amestecati fructele cu zaharul si zeama de lamaie si lasati-le sa stea la rece cam 1 ora jumate. Ar fi bine sa faceti asta inainte de a incepe pregatirea blatului. Fructele vor avea timp sa lase zeama si nu vor fi sincope in pregatirea tortului.

Apoi scurgeti fructele de zeama si pastrati-o.


 Separat dizolvati amidonul in lapte rece. Puneti la foc siropul de fructe iar cand incepe sa fiarba trageti-l la o parte de pe aragaz si tunati amidonul dizolvat amestecand continuu. Puneti din nou pe foc si mestecati pana se ingroasa bine, cam1-2 minute. Veti obtine o minunata budinca de cirese. Lasati budinca sa se raceasca.


Searat se bate frisca cu mixerul. Ar fi bine sa stea macar un ceas la frigider inainte de folosire. Puteti folosi mai multe frisca, mie mi-a ajuns la limita.

Daca ati terminat cu budinca, frisca si fructele din vreme si pandispanul e rece il puteti taia in doua. Eu nu fac asta niciodata, sotul meu e specialistul si le taie perfect. Iata un exemplu.



Ungeti cu budinca de cirese partea de jos a blatului. Apoi puneti ciresele. Urmeaza un strat subtire de frisca.





Puneti partea de sus a blatului si imbracati tortul cu un strat de frisca  uniform. Apoi folositi restul de frisca pentru a decora. Eu am folosit o seringa de decorat. Pe margine am trasat bastonase de frisca verticale iar pe partea superioara am ras ciocolata.

Dati la frigider si serviti dupa vreo 3 ore.



Este un tort minunat, puteti folosi cam orice fructe zemoase vreti. Blatul nu are nevoie de insiropare. Se pot folosi si fructe din compot deci il puteti prepara si iarna.

Preparea lui a durat exact 2 ore si jumatate. Nu foarte mult pentru un tort.

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu