Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 22 aprilie 2012

Prajitura "Caramel"

Aceaste e inca o reteta marca "Moni". Deja ii datorez atat de multe Monicai mai ales in ceea ce-l priveste pe David, acum insa ea salveaza si bucataria "marina-cevabun" si categoria de prajituri si dulciuri :)




E prajitura pe care am facut-o de Paste alaturi de "Lamaita". Din cauza ei, "Lamaita" a cazut in dizgratie.

Imi plac prajiturile cu foi pentru ca foile pot fi facute cu mult timp inainte, pastrate in camara si umplute cand e nevoie. Asa am procedat si eu. Am facut foile in Saptamana Mare. Sunt 3 la numar si iata ce am am folosit:

1 ou
1 praf de sare
10 linguri lapte
10 linguri ulei
10 linguri zahar
1 lingura bicarbonat de amoniu stins cu putina zeama de lamaie
 faina cat cuprinde






Incepeti prin a bate oul cu sare si lapte. Adaugati treptat zaharul si uleiul in fir subtire, amestecand bine. Puneti si faina in ploaie si amoniacul stins. Aluatul trebuie sa fie indeajuns de moale dar nelipicios. 



Una din cele 2 manute care m-au ajutat. :)


Se imparte in aluatul in 3. Eu il tin la racoare infoliat cat ma ocup de prima foaie. Altfel se usuca si nu-l mai pot intinde.

Se intind 3 foi- care se coc pe dosul tavii, tava se unge de fiecare data cu grasime.  Foile se inteapa cu furculita. Se lucreaza cu destul de multa faina ca sa nu se lipeasca. Se coc la foc mic spre mediu.




Foile sunt tare fragede. S-ar putea rupe, sa nu va mire!

Urmeaza umplutura:

150 g zahar
3 linguri de faina
200 ml lapte
100 g zahar
100 g unt.





Dizolvati 100 g zahar in 200 ml de lapte. Caramelizati la foc foarte mic 150 g zahar, adaugati 3 linguri de faina in ploaie. Apoi stingeti cu laptele indulcit.




Cand adaugati laptele, caramelul se va intari si va trebui sa amestecati ca sa se dizolve si crema sa se lege. Apoi lasati-o la racit. Cand e doar calduta puneti si untul si amestecati sa se omogenize

E timpul sa umplem prajitura: pe prima foaie se intinde gemul de caise sau de gutui. 


Asezati cu grija a doua foaie: daca se rupe nu va speriati, potriviti bucatile, nu se va vedea dupa ce se va imbiba de crema. Ungeti-o cu crema caramel rece.


Puneti si cea de-a 3-a foaie deasupra. Dati la rece prajitura si intre timp pregatiti glazura din:

3 linguri de zahar
2 linguri cacao
3 linguri de apa
50 g unt



Dati intr-un clocot apa, adaugati zaharul, cacao si untul si lasati sa fiarba pana se ingroasa. Bineinteles, trebuie amestecat intr-una.




Crema se toarna peste ultima foaie si se intinde repede, puteti pune si bombonele colorate decorative. 


Apoi se pune la rece sa se intareasca glazura, dupa ce se intareste puteti sa o acoperiti cu folie alimentara.
Gata, puteti servi musafirii!


























2 comentarii:

  1. Foarte frumos, Marina!
    imi plac retetele tale, sunt praxtice si explicate pas cu pas.
    Bravo!

    RăspundețiȘtergere