Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

marți, 13 septembrie 2011

Zacusca de vinete

Prima data am facut zacusca anul trecut dupa reteta lui Teo-de la Teo's Kitchen. Mi-a placut tare mult, a iesit grozava. De-altfel, Teo e o continua sursa de inspiratie, pe langa retele ei minunate, si povestile care le insotesc sunt frumoase. Continui sa-i citesc blogul si sa-i urmaresc activitatea cu mult interes.

Revenind la zacusca, anul acesta am simtit nevoia sa fabric propria reteta de zacusca cu mai multe vinete.


Daca vreti sa faceti vinete atunci fie va strangeti toate rudele sa va ajute si sa faceti totul in aceeasi zi fie faceti zacusca in etape. Noi nu suntem o familie numeroasa asa ca am optat pentru a doua varianta.

Ce trebuie sa stiti despre zacusca de vinete? Ca e bine sa coaceti ardeii si sa-i curatati de pielita, in felul asta zacusca va fi mai fina si nici nu va va crea probleme digestive. E drept ca zacusca nu va fi rosie ci mai degraba portocalie. Daca vreti o nuanta de rosu puteti adauga boia dulce si ati rezolvat problema. In privinta ardeiului, puteti folosi gogosar, capia, ardei rosu.  Noi am optat pentru capia deoarece ni se pare mai dulce.

Cat despre ceapa, am mai facut zacusca si cu ceapa tocata marunt de mana, e buna, insa sa stiti ca trebuie fiarta foarte bine. Acum, la ultima tura am ales sa tocam ceapa prin masina de carne si am fiert-o bine in ulei.


Orice ati folosi, orice tip de ardei sa stiti ca dupa coacere si curatare cantitate va scadea la jumatate, este valabil si pentru vinete. Din 10 kg de capia veti obtine abia 5 kg pentru pus in zacusca.

Oricum e o munca grea, imi era groaza sa incep dar am invins!

Iata reteta mea:

5 kg capia ( gata copt , curatat si tocat prin masina)
5 kg de vinete ( coapte, curatate si tocate)
3 kg ceapa
750 ml ulei
1 litru bulion
sare neiodata dupa gust
2 linguri piper boabe
2-3 linguri de boia dulce ( optional)
cateva frunze de dafin

Coaceti vinetele, curatati-le, spalati-le si apoi scurgeti-le bine. Tocati-le marunt. Coaceti ardeii, spalati-i si lasati-i la scurs. Tocati-i apoi prin masina. Daca ati trecut cu bine de aceasta etapa, zacusca e aproape gata.

Si acum ceapa. Noi am avut parte de ajutor de la buni care, echipata cu ochelari de protectie :)),  a curatat ceapa si tocat-o prin masina. Buni nu a prea lacrimat, eu da ca nu aveam ochelari de protectie.


Mai intai de toate se pregateste ceapa, adica se fierbe in toata cantitate de ulei cam 30 de minute. Practic nu se va cali, nu se va ingalbeni ci va fierbe in zeama proprie si in ulei. Plus ca fiind tocata asa de fin veti fi siguri ca se va gati bine.

Eu am folosit la etapa asta un vas de inox cu fund dublu asa ca nu a trebuit sa amestec prea des. Dupa cele 30 de minute am mutat ceapa cu uleiul in vasul de zacusca care are 20 de l.


Am adaugat ardeiul , bulionul si vinetele.




Adaugati sare putina cate putina pe parcursul gatirii pana cand vi se pare pe gustul vostru. Puneti si boabele de piper si frunzele de dafin.

Zacusca trebuie gatita, fiarta 4 ore cel putin, se spune ca este gatita cand se ridica uleiul la suprafata. La reteta mea nu prea are ce sa se ridice la suprafata, noua  nu ne place zacusca prea grasa. Oricum e clar, cel putin 4 ore dureaza fierberea; gustati din cand in cand, veti sti cand e fiarta.

Si iarasi, e important sa amestecati incontinuu cu o lingura de lemn mare, la mine a avut cine sa amestece, adica sotul, eu am fost doar back-up cand isi lua cate o pauza.




Cand este gata, puneti zacusca in borcane curate si sterilizate la cuptor, capsati borcanele si puneti-le in paturi la racit pentru vreo 2 zile.



 Dupa racire borcanele se pun intr-o cratita cu apa la fiert ( borcanele sa fie cuprinse de apa macar pana la jumate). Pe fundul cratitei puneti niste prosoape. Se lasa la fiert la foc mic sa fiarba 30 de minute cel putin.

Puneti din nou borcanele la racire lenta in paturi vreo 2 zile, apoi puneti-le in camara. Noi am desfacut deja un borcan e foarte gustoasa, si lui David ii place tare mult, chiar in momentul in care scriu  David si tati mananca zacusca :)


Acum ne pregatim de o tura mica zacusca de fasole :)

Spor la treaba, sper sa va placa reteta mea!










2 comentarii:

  1. De ce trebuie sa mai fierb din nou borcanele?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma credeti daca va spun ca am borcane de 2 ani deja care s-au conservat perfect ? :)

    RăspundețiȘtergere