Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 2 decembrie 2012

Tort invelit in pasta de zahar

Demult voiam sa fac si eu un tort frumos, asa ca la cofetarie. Sa arate bine, sa fie si bun.... Desi in ultima vreme in cofetarii, torturile doar arata bine, gustul e de plastic.

Imediat dupa ziua lui David am facut tortul acesta. N-am vrut sa risc de ziua lui si sa nu-mi iasa. Dar uite ca a iesit ceva dragut si gustos. Cu putina rabdare cred ca oricine care are cat de cat experienta in bucatarie cu prajituri sau torturi il poate face.


Blatul a fost unul de pandispan:

6 oua
8 linguri de zahar
4 linguri de faina
2 linguri de cacao
6 linguri de ulei
1 praf de sare
1 varf de cutit de praf de copt



Inainte de a incepe, trebuie sa va asigurati ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare iar dupa ce bezeuza incepe sa devina cremoasa se pune si zaharul putin cate putin. Se bate pana la dizolvare. Apoi luati o spatula si adaugati cate un galbenus in bezea, amestecati usor se sus in jos sa nu se lase bezeaza.



Daa ati termina cu galbenusurile, adaugati faina alternativ cu uleiul iar apoi puneti si cacaoa. Dizolvati praful de copt in cativa stropi de zeama de lamaie si puneti-l la final.



Turnati compozitia intr-o tava unsa cu grasime si tapetata cu faina. Cooceti la foc mediu cam 35-40 de minute. Eu l-am cam cam zgaltait si mi s-a lasat putin dupa ce l-am scos in cuptor. Dar n-a fost bai, tortul meu a fost indeajuns de inalt :)




Dupa ce se raceste, blatul se taie pe jumatate, se insiropeaza partea de jos ( eu de obicei caramelizez zahar si pun ceva esenta, in general de rom). Intre timp faceti crema, da?

200 g de margarina ( eu am folosit unt dar e mai buna margarina)
100 g zagar pudra
cateva linguri de peltea de gutui



Margarina foarte moale (deci la temperatura camerei ) se freaca bine cu zaharul pudra pana la dizolvare si apoi se amesteca cu pelteaua. Ar trebui sa iasa o crema delicioasa. Jumatate de crema se pune peste blatul insiropat apoi se aseaza cealalta jumatate de blat si se insiropeaza.  Cu  restul de crema ramasa imbracati tot tortul. Pasta de zahar se aplica peste o crema intotdeauna.

Iar pentru pasta de zahar va indrept catre alt blog Lissa's Cakes
Mai jos aveti imaginile, procesul tehnologic e disponibil pe site-ul Lissei care este intr-adevar o mare specialista in domeniu :)






Si daca am ajuns la faza aceasta sa intindem o foaie de pasta de zahar de forma rotunda, mai mare evident decat blatul si sa o aplicam peste tortul gata uns cu crema,




Pasta se lipeste usor de tort, nu apasati prea tare sa nu o deformati insa sa stiti ca trebuie se se lipeasca binisor. Se indeparteaza marginile in exces. Pentru a intinde o foaie de pasta se pudreaza suprafata de lucru tot cu zahar pudra.

Cat despre partea de decorat lucrurile stau cam asa: aveti nevoie de coloranti. Varianta lichida e disponibila in 3 culori - cele primare: rosu, galben si albastru. Doar albastru se poate numi colorant; cu rosu veti obtine roz pal, nici galben nu sta mai bine. Daca vreti coloranti de calitate puteti comanda de pe net fie gel fie pudra.  Sa stiti doar ca pretul e unul piperat.

Pentru foaia de imbracat tortul am folosit cam 3\4 din cantitatea de pasta. Restul l-am folosit pentru decor, am pus cateva picaturi de colorant am framantat bine, am intins o foaie si am folosit formele lui David de decupaj cu Mickey , inimioare, soricel, masinuta.

David nu a apreciat din prima tortul, a vrut sa-si bage mana in el imediat ce am intins foaia de pasta de zahar :(
Apoi s-a delectat cu figurine Mickey :)
Pentru a lipi figurinele de tort puteti folosi gelatina maruntita, dizolvata si incalzita. Cu o pensula de-a lui David le-am uns cu un strop de gelatina si le-am lipit. Le-am dat luciu figurinelor si deasupra ca sa straluceasca putin.


Puneti tortul la frigider 3-4 ceasuri ca sa se intareasca bine pasta de zahar. A fost grozav tortul asta! A disparut cu totul in 2 zile :)





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu