Unul dintre marile avantaje pe care le ai cand locuiesti la tara, este ca poti gasi produse proaspete de casa. Chiar daca nu cresti porc, ai de unde cumpara carnati de casa, de exemplu. Iar eu am o vecina de la care cumpar alternativ cand carnati afumati cand cruzi. Pe cei afumati ii folosesc in mancari scazute cum ar fi iahnia de fasole sau tocana de cartofi pe care o voi ilustra cu imagini astazi.
Pe cei cruzi ii portionez si ii congelez in pungi separate iar cand sper final de saptamana mi se termina mancarea gatita iar eu sunt prea obosita ca sa ma pregatesc ceva foarte elaborat, gatesc rapid carnatul prajit ( dupa ce-l fierb putin in prealabil) langa piure de cartofi sau o fasole verde scazuta.
Pe cei cruzi ii portionez si ii congelez in pungi separate iar cand sper final de saptamana mi se termina mancarea gatita iar eu sunt prea obosita ca sa ma pregatesc ceva foarte elaborat, gatesc rapid carnatul prajit ( dupa ce-l fierb putin in prealabil) langa piure de cartofi sau o fasole verde scazuta.
Iar cand fac tocana de cartofi pentru patru persoane, o pregatesc intr-o cratita mare sa ne ajunga vreo 2 zile.
Folosesc :
1,5 kg de cartofi
500 g de carnati afumati
1 ceapa mare
100 ml bulion
3 linguri de pasta de ardei rosu sau de gogosar
sare
piper
2 linguri ulei
frunze de patrunjel
apa
Cantitate de cartofi va scadea drastic dupa curatare, cartofii ii curat din vreme ii tai cuburi si ii las in apa. Carnatii ii tai rondele si dau in doua clocote sa fiarba putin si sa mai scap de afumatura. Apa in care au fiert la inceput o arunc.
Ceapa tocata marunt se caleste in 2 linguri de ulei iar cand devine translucida se pune pasta de ardei si se mai lasa un minut, doua amestecandu-se. Se toarna apoi 100 ml de apa fierbinte, se acopera cu capac si se lasa sa fiarba cam 10 minute, Intre timp fierbeti putin, separat carnatul felii.
Adaugati si carnatul in baza pentru tocanita, mai completati cu putina apa si puneti si jumate din cantitatea de bulion, adaugati si putina sare si piper. Lasatii sa mai clocoteasca la foc mic inca 10 minute bune. Apoi mai adaugati apa si restul de bulion, mai potriviti de sare si piper si cand incepe iar sa fiarba adaugati si cartofii taiati cuburi, mai marisoare, asa ca sa nu se zdrobeasca. Ideea e sa aveti cartofii aproape acoperiti cu lichid. Mai puteti pune dupa gust si bulion. Mie imi place ca tocana sa aiba sos din plin. In general sosul de la tocana de cartofi nu prea are nevoie de ingrosala, contin deja amidon si se va ingrosa putin dar daca va place tocana cu foarte multa zeama atunci e bine sa puneti la final o lingura de amidon desfacut in apa rece.
Acoperiti cu capac si lasati sa fiarba si cartofii. Gustati si mai puneti sare si piper spre final. Tocati patrunjelul marunt si adaugati-l si pe el. Indepartati cratita de pe foc si lasati tocana acoperita cam 10 minute sa se amestece bine aromele. Asa arata tocana mea gustoasa, o mancare taraneasca si consistenta, potrivita pentru iarna. Mai ales daca puneti langa si niste muraturi de casa...
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu