Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

joi, 8 noiembrie 2012

Tort cu crema de alune

5 !

Pe 6 noiembrie, David, cel mai frumos baietel din lume a facut 5 ani. 5 ani de David care au fost plini de bucurii dar si de lacrimi. Declarat "full-time autist" la 3 ani, David iese incet incet din autism si se dezvaluie plini de minuni si de o profunzime sufleteasca nebanuita. Aici puteti citi  despre aventurile lui.

Cei 5 ani cereau un tort special. Neaparat facut de mami.



Cum am facut tortul asta.? Am primit reteta de prajitura Francisca de la o tanti, tare draga mie. Citind-o mi-am dat seama ca daca o mai adaptez putin si ii pun o glazura de ciocolata va iesi ceva deosebit.

Am inceput cu un clasic blat de pandispan:

8 oua
10 linguri de zahar
8 linguri de faina
1 lingura de esenta de vanilie
1/2 plic de praf de copt






Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, se separa albusurile de galbenusuri iar albusurile se bat spuma tare. Dupa ce bezeaua e tare se adauga zaharul putin cate putin pana se dizolva complet. Se adauga  pe rand galbenusurile unul cate unul. Se inglobeaza cu o spatula amestecand de jos in sus ca sa nu se lase bezeaua.


Se inglobeaza si faina, tot asa usor. La final se adauga esenta si praful de copt dizolvat in putin zeama de lamaie.


Compozitia se pune in forma rotunda ( 26 cm) unsa cu grasime si tapetata cu faina. Se da la foc mediu cam 35 de minute. 


Eu am tratat cam brutal pandispanul si s-a lasat putin cand l-am scos. Dar nu-i bai, a fost indeajuns de mare.



Se pune la racit si dupa ce e rece se taie in 3 felii transversal. Se insiropeaza cu zeama de zahar ars ( se caramenlizeaza usor 4-5 linguri de zahar si se sint cu 150-200 ml apa. Se lasa la racit si cu o lingura se insiropeaza fiecare feli de tort.

Oricum pana sa faceti asta, munciti la crema:

1 margarina
150 g zahar pudra
150-200 g alune macinate
3 linguri esenta de rom

Margarina trebuie sa fie la temperatura camerei, eu am pus-o un pic la microunde cat se se faca f f moale dar sa nu fie topita. Am mixat-o cu zahar pana sdizovat si apoi am pus si alunele macinate,





Dupa insiropare se unge baza tortului cu 1/2 din cantitatea de crema, se pune a doua felie si se puna crema si la final capacul.




Glazura:

Pt un tort atat de mare e nevoie de aproximativ:

300g ciocolata
130 ml frisca lichida
30 g unt

Se topesc la bain-marie se omgenizeaza bine si se toarna in mijlocul tortului, va puteti ajuta de o spatula sa intindeti glazura, nu trebuie sa arate perfect, importat e sa se intareasca.





Eu am pus niste bombonele si alune de jur imprejur. Apoi am dat la frigider  sa se intareasca. A doua zi am decorat cu frisca si am topit cioco alba. Cu o pensula am picurat ( numai eu stiu cu ce chin, ca nu era prea grozava cioco asta alba) si am scris ceea ce se vede.



5 ani... cei mai frumosi ani, cei in care a inceput viata mea de adult. Cei mai plini de provocari in care am invatat de la David ca viata este frumoasa si ca asa cum el poate sa lupte cu autismul la fel de bine pot lupta si eu sa-l ajut.


N-am reusit sa fac nici o poza decenta la o felie de tort, toate le-am miscat si era ultima felie:D
Dar mi-a zis tati de David ca e cel mai bun tort pe care l-am facut vreodata. Il cred pe cuvant!































2 comentarii:

  1. sa nu mai faceti cremele cu margarina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e una din incercarile de crema, am incercat cu unt, mi s-a parut oribila, mai ales dupa ce ingheata bine la frigider nu prea mai e pe gustul meu. Margarina e intr-adevar controversata, putina masura in toate nu strica, e adevarat.

      Ștergere