Pentru ca e toamna si e imposibil sa ignor atata bogatie de legume si zarzavaturi, m-am hotarat sa fac un fel de mancare care sa suprinda toamna si aromele ei. A iesit un ghiveci delicios :) L-am pus in farfurie de tabla ca e mai degraba o mancare taraneasca asa cum faceau bunicile noastre.
Pentru o cratita mare de ghiveci ( cam 8-10 portii) am folosit:
1 ceapa
4-5 morcovi
2 ardei
o jumatate de telina
o varza mica ( vreo 200 gr)
100 ml bulion
1 vanata potrivita
150 g orez
2 cartofi
2 mere
500 g piept de pui
2 linguri de ulei
sare si piper dupa gust
1 legatura de marar proaspat
Ceapa trebuie taiata marunt.
Orezul se fiebe separat, se clateste cu apa rece si se alasa la scurs. Se pune in mancare doar la final.
Morcovii si telina se rad pe razatoarea mare iar ardeiul se taie si el marunt.
Ceapa si ardeiul se calesc in 2 linguri de ulei, Cand ceapa devine stralucitosre se adauga morcovii si telina rase. Se amesteca continuu iar focul trebuie sa fie mic.
Apoi se adauga o jumatate de cana de apa si se lasa sa fiarba impreuna vreo 10 minute. Se adauga si varza tocata marunt si se mai lasa sa fiarba vreo 15 minute. Se adauga sare si piper dupa gust. Se mai compleateaza cu apa, legumele trebuie se fie putin acoperite cu apa.
Pieptul de pui spalat si zvantat se taie cubulete si se inabusa itr-o lingura de ulei si in sucul propriu separat de legume. Se adauga sare si piper. Se lasa asa cam 15 minute.
Carnea se adauga peste legume in cratita.
Spre final se adauga cartofii si vanata taiata cubulete mici . Cand acestea sunt fierte se pun si merele curatate de coaja si tot cubulete mici. Acum urmeaza orezul care se amesteca in ghiveci, Ar fi bine sa gustati ar mai trebui ceva sare. Iar dupa ce inchideti focul la aragaz, e timpul pentru mararul tocat marunt.
Asta e portia pe care a papat-o David aseara.
Bucurati-va de toamna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu