Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 17 noiembrie 2013

Tort "Padurea Neagra"

Acesta este un tort deosebit iar reteta am preluat-o de pe Joy of Baking E un tort cu de toate: cacao si ciocolata, fructe din compot si frisca, muuuuulta frisca. Asa cum le place copiilor. Tocmai de aceea, am ales sa fac tortul asta la petrecerea copiilor de ziua lui David. Iata ce a iesit!


Blatul se face din: 

42 de g de unt topit caldut
60 g faina
30 g cacao
1/4 lingurita de sare
4 oua mari
135 g de zahar
1 lingura esenta de vanilie





Ingredientele solide ( faina, cacao, sare) se amesteca. In alt vas se pune ouale cu zahar, se bat usor si apoi se pune vasul cu ouale peste un alt  vas in care fierbe apa. Se incalzesc ouale la bain-marie in timp ce le bateti impreuna cu zaharul , atentie nu prea tare pentru ca incep sa se coaguleze. Cand sunt usor. Si asa, usor incalzite, le indepartati de la bain-marie si le bateti cu mixerul pe viteza mare pana se transforma intr-o spuma densa si deschisa la culoare. Cam 10 minute bune e nevoie sa le bateti.


Apoi luati o spatula si adaugati amestecul de faina in trei transe amestecand usor sa nu scoateti aerul din oua. 


Untul topit trebuie sa fie caldut. Se iau din compozitia pentru blat cam 4-5 linguri care se adauga peste untul caldut si se amesteca usor ca sa se omogenizeze totul. Abia apoi cantitatea aceasta mica de compozitie se pune peste cealalta, cea mare. Dupa ce ati amestecat totul usor, se pune compoziti` in tava unsa bine cu unt.


Se da la cuptor la foc mediu cam 40 de minute. Verificati cu scobitoarea cand e copt.

Pentru umplutura si invelis aveti nevoie de:

200 ml zeama de compot de cirese
cirese dintr-un compot de 720 ml
1 lingura lichior de cirese optional
50 g zahar tos
Frisca din:
600 ml de smantana pentru frisca ( cel putin 30 % grasime)
5 linguri de zahar pudra
2 plicuri de intaritor de frisca
1 lingura de esenta de vanilie

100 g ciocolata neagra

Zeama de compot se incalzeste impreuna cu zaharul tos iar dupa ce se raceste se insiropeaza cele 2 jumatati de blat. E important ca acest tort sa fie bine insiropat, e ca un burete care absoarbe mult lichid. Ciresele se scurg de zeama.


Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece pentru a se bate bine.Se bate vreun minut pe viteza mare, se adauga treptat zaharul pudra cernut si intaritorul pentru frisca. Frisca e batuta cand se tine pe tel. Nu bateti excesiv pentru ca se taie, se branzeste.




Apoi se umple tortul. Se taie in 2 pe orizontala, se insiropeaza cele 2 jumatati. Pe baza tortului se intinde un strat de frisca. Apoi se pun ciresele. Eu am mai pus frisca, apoi am pus a doua foaie de blat.




Am folosit cam 40% din frica intre blaturi si restul ca sa invelesc tortul. Am facut floricele de frisca pentru decor.



Apoi am taiat cu cutitul ciocolata si imprastiat fulgii pe margine tortului si in mijloc. A pus si niste cirese confiate pentru decor.


Iata si o felie din tortul lui David.




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu