Vargabeles sau budinca de taietei cum ii spun romanii... Este un fel celebru de mancare dIn categoria deserturilor care vine direct de la Cluj. Chiar se zice ca aici a fost inventat deun hangiu pe nume Varga. E un desert potrivit pentru orice sezon, gustos si satios.Am tot studiat retete si pana la urma am descoperit cum ne place noua: cu cat mai multa branza de vaci.
Pentru o tava de marime medie am folosit:
250 g taitei lati
aprox 200 g zahar
3 oua
100 g stafide
350 g branza de vaci
esenta de vanilie
Ouale se separa, albusurile intr-un bol, urmand a fi transformate in bezea mai tarziu, iar galbenusurile se freca cu zaharul ( cam 120 de g) si poi se adauga peste branza de vaci si se amesteca bine.
Intre timp se fierb pastele al dente. Se spala cu apa rece si se scurg bine.
Taieteii se amesteca cu branza si cu stafidele care au fost in prealabil inmuiate in apa cu esenta de rom si apoi scurse. Se adauga si putina esenta de vanilie in amestec.
Tava se unge cu unt, se pun pastele cu branza si se uniformizeaza. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar pana obtineti obezea densa pe care o intindeti peste taietei.
Se da la coptor la foc mediu cam 40 de minute pana se rumeneste si bezeaua, e important sa nu ramana cruda, sa se coaca si ea.
Sa aveti pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu