Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

sâmbătă, 2 februarie 2013

Panettone

Intotdeauna m-am intrebat cu ce difera reteta asta fata de una romaneasca. Pai nu e chiar atat de diferita, se folosesc cam aceleasi ingrediente. Panettone cel adevarat insa, necesita o preparare indelungata, maiaua se lasa la dospit cam o zi plus ca urmeaza alte procedee mai complicate.



Eu am vrut ceva simplu din:

400 g faina
25 de drojdie proaspata
3 galbenusuri
100 g zahar
170 ml lapte
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie
3 linguri de stafie
2 linguri de fructe zaharisite

Mai intai trebuie sa va asigurati ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei, Apoi dizolvati drojdia impreuna cu o lingura de zahar, una de faina si cateva linguri de lapte. Lasati amestecul sa dospeasca macar o jumatate de ora.

Intre timp topiti untul, cerneti faina, dizovati zaharul in lapte caldut. Pregatiti fructele uscate, rehidratati stafidele daca este nevoie.





Faina cernuta impreuna cu un praf de sare si cu coaja de lamaie se amesteca usor cu drojdia dospita si galbenusurile de ou. Galbenusurile de ou le-am "desfacut " cu 2 linguri de lapte.



Incepeti si framantati usor si adaugati si laptele cate putin. Laptele trebuie sa fie caldut. Framantati bine apoi puteti untul topit caldut, tot asa tot cate putin si frmanatati pana se absoarbe cu totul in aluat. La final ar trebui sa obtineti un aluat omogen si elastic care nu se mai lipeste de degete. E timpul sa adaugati si fructele uscate si sa mai framantati putin.


Presarati faina peste aluat si acoperiti-l cu un stergar de bucatarie. Lasati la dospit vreun ceas jumate, sa fie caldut in bucatarie, neaparat.


Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Se pune intr-o forma rotunda inalta sau o cratita pur si simplu. Ungeti vasul cu unt.


Se mai lasa la dospit inca o jumatate de ora si apoi se unge aluatul cu galbenus de ou. Se da la cuptor la foc potrivit, al meu s-a copt in 45 de minute.


Pofta buna sa aveti! :)














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu