Pentru ca baietii mei au fost la cules de prune intr-o livada din Gilau, m-am hotarat sa fac si compot pentru a ne indulci in serile geroase de iarna. Frumoasa culoare, nu-i asa?
E relativ simplu sa faceti acest compot din:
2.5 kg de pune mai tari si mai marunte
5 linguri de zahar per borcan ( de 720 g)
cate un varf de cutit de scortisoara pentru fiecare borcan
apa fiarta
Prunele se spala bine de tot. Nu se desfac, se lasa intregi.
Pregatiti din timp borcanele. Ele trebuie spalate, lasate sa se usuce si trebuie sterilizate in cuptor cam 10-15 minute. Mai nou eu folosesc cuptorul cu microunde. 3 minute de sterilizare le ajunge. Dupa ce s-au racit borcanele, asezati punele, umpleti borcanul pe jumatate cu prune, puneti zaharul si scortisoara.
Turnati in fiecare borcan apa fierbinte dupa ce in prealabil ati fiert-o cateva minute. Lasati cam 1 cm liber pana la capac pentru ca trebuie fierte la bain-marie si lichidul se va dilata.
Borcanele capsate se pun la fiert intr-o cratita cu apa, apa sa ajunga la jumatatea borcanelor. Fierbeti-le cam 20 de minute, mai scoateti la suprafata cate un borcan din cand in cand si uitati-va sa nu crape prunele. Pe fundul oalei in care le fierbeti puneti un prosop de bucatarie.
Borcanele fierbinti se pun la racit invelite in paturi iar dupa racire se depoziteaza in camara la racoare. Dupa ce mai stau o vreme culoarea lichidului va deveni mai intensa.
Reteta asta am scris-o special pentru Moni in cazul in care nu a pregatit deja compotul :)
E relativ simplu sa faceti acest compot din:
2.5 kg de pune mai tari si mai marunte
5 linguri de zahar per borcan ( de 720 g)
cate un varf de cutit de scortisoara pentru fiecare borcan
apa fiarta
Prunele se spala bine de tot. Nu se desfac, se lasa intregi.
Pregatiti din timp borcanele. Ele trebuie spalate, lasate sa se usuce si trebuie sterilizate in cuptor cam 10-15 minute. Mai nou eu folosesc cuptorul cu microunde. 3 minute de sterilizare le ajunge. Dupa ce s-au racit borcanele, asezati punele, umpleti borcanul pe jumatate cu prune, puneti zaharul si scortisoara.
Turnati in fiecare borcan apa fierbinte dupa ce in prealabil ati fiert-o cateva minute. Lasati cam 1 cm liber pana la capac pentru ca trebuie fierte la bain-marie si lichidul se va dilata.
Borcanele capsate se pun la fiert intr-o cratita cu apa, apa sa ajunga la jumatatea borcanelor. Fierbeti-le cam 20 de minute, mai scoateti la suprafata cate un borcan din cand in cand si uitati-va sa nu crape prunele. Pe fundul oalei in care le fierbeti puneti un prosop de bucatarie.
Borcanele fierbinti se pun la racit invelite in paturi iar dupa racire se depoziteaza in camara la racoare. Dupa ce mai stau o vreme culoarea lichidului va deveni mai intensa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu