Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 10 iunie 2012

Tort de primavara cu capsuni

Pentru tortul acesta m-am inspirat doar la partea de crema din revista "Click pentru Femei". Blatul l-am facut asa cum stiu eu ca e mai simplu. A iesit bine si a fost gustos. Se face si foarte usor deci e si pentru incepatori . In plus a trecut o luna de cand am pus in practica reteta si ma gandeam ca n-ar fi rau sa o postez cat se  mai gasesc inca capsuni la piata.



Pentru blat aveti nevoie de:

4 oua
7 linguri de zahar
4 linguri de faina
1 lingurita esenta de vanilie
1 varf de cutit de praf de copt


Ca pentru aproape orice prajitura, ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Separati ouale si bateti/mixati albusurile pana obtineti o bezea tare. Apoi adaugati cate o lingura de zahar si mixati pana la dizolvarea completa.


Acum trebuie sa renuntati la mixer si sa luati o spatula sau o lingura de lemn. Adaugati rand pe rand cate un galbenus si incorporati-l usor ca sa nu se lase bezeaua, Procedati in acest fel pana epuizati cele 4 galbenusuri.


Adaugati apoi faina in ploaie amestecand usor. La final adaugati esenta de vanilie si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie.


Compozitia se pune intr-o tava rotunda unsa cu unt si tapetata cu faina. Dimensiunile formei trebuie sa fie intre 23-26 cm diametru. Se coace blatul la foc mediu cam 35-40 de minute pana se rumeneste si se desprinde usor de pe marginea formei.



Blatul trebuie sa se raceasca complet inainte de a pune crema deasupra.

Pentru crema aveti nevoie de:

2 pliculete de gelatina
250 ml frisca
80 g zahar pudra
250 g capsuni


Capsunile se paseaza cu blenderul si se amesteca cu zaharul pudra.


Sosul de capsuni se adauga mai apoi  peste frisca proapat batuta si se amesteca bine.


Se dizolva si gelatina confrom instrucitunilor ( atentie sa nu o fierbeti!) si se adauga peste crema.


Blatul racit se pune in forma de tort tapetata cu folie alimentara, daca vreti puteti mai intai turna crema si apoi puneti batul sau invers, puneti blatul si apoi puneti crema cand deja s-a ingrosat putin si strangeti folia mai ales dc blatul s-a micsorat cativa mm fata de forma. Se intampla la cuptoarele vechi ca al meu care nu distribuie uniform caldura sau daca nu se inchide usor usa cuptorului si blatul e supus la vibratii in timpul coacerii. Asa e blatul de pandispan, foarte sensibil. Se da tortul a frigider cateva ore iar apoi se indeparteaza inelul exterior al formei, sau se rastoarna tortul  pe un platou dc ati pus mai intai crema in forma. Evident folia se scoate sau se decupeaza


Se decoreaza dupa imaginatie cu frisca.



Sper ca va plac capsunile si ca profitati din plin de sezon facand diverse prajituri cu capsuni. Sau poate chiar gem si dulceata?











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu