Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Placinta cu mere si aluat sfaramicios- varianta de "apple crumble"

Mie imi place foarte mult Anna Olson, o puteti vedea pe Euphoria TV cu cele doua emisiuni ale ei "Sugar" si "Fresh"... Ei bine, am pornit de la reteta ei de "apple crumble" dar nu am respectat decat ingredientele nu si cantitatile pe care le-am modificat cum am crezut eu ca e mai bine.

Ce mi se pare enervant si solicitant la retetele anglo-americane ( adica tot ce are un alt sistem metric decat al nostru) este transformarea din  "cups" si "tbs" in grame. De ce? Pai internetul e plin de tabele de transformare dar culmea nici unul nu e identic cu celalalt!!! Asa ca eu lucrez cu mai multe.

Sa revenim la placinta noastra. Spre deosebire de reteta clasica: 2 foi cu umplutura de mere la mijloc, placinta asta are ca baza merele iar singura foaie de aluat cu aspect grunjos se afla deasupra.

Ingredientele nu sunt multe, pentru aluat aveti nevoie de :

1 ou mare
250 gr faina
50 gr zahar brun+20 gr zahar tos ( zaharul brun e mai dulce, dar nu e obligatoriu sa folositi dintr-asta dc nu aveti)
1 plic de zahar vanilat
1 praf de sare
1/2 plic praf de copt
125 gr unt ( preferabil cat mai rece)









Umplutura de mere se prepara cu:

mere, evident, cam 1,5 kg ( curatate de coaja si de cotoare va va duce spre 1,2 kg)
150 gr zahar tos+ alte 3 linguri
zeama de la 1/2 lamaie
cam 2 linguri de scortisoara
3 linguri de amidon alimentar
3-4 linguri de pesmet

Aluatul se face foarte simplu mai ales daca aveti un mixer la indemana. Oul se mixeaza ( sau se bate cu telul) impreuna cu zaharul pana obtineti o spuma consistenta apoi se adauga bucatele de unt dupa cum vedeti mai jos:



Se mixeaza pana se omogenizeaza compozitia, nu va speriati daca are un aspect "taiat", asa trebuie sa fie.


Intr-un vas mai mare amestecati faina cu un praf de sare si praful de copt si mai apoi adaugati treptat compozitia de unt, zahar si ou pregatita mai devreme. Se poate framanta cu o singura mana.



Veti obtine un aluat moale dar care nu se mai lipeste de degete, daca vi se pare prea moale si prea lipicios mai puneti putina faina. Aluatul obtinut se impacheteaza in folie alimentara sau intr-o punga oarecare si se da la frigider sa se raceasca macar o ora. Daca ati folosit in compozitie unt rece se va raci destul de repede in frigider. Daca untul a fost la temperatura camerei, aluatul poate sta mai mult de o ora la frigider.


Dupa ce ati terminat cu aluatul trebuie sa va ocupati si de mere. Ideal e sa aveti o "buni" alaturi pe care sa o puneti sa curete merele si sa le taie cubulete. Care buni va clatina din cap a repros si neincredere cand va auzi ca placinta asta nu are doua foi :)) Daca nu aveti o buni in dotare, aveti ceva de lucru.


Merele taiate cubulete se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, scortisoara si zeama de lamaie si se pun pe aragaz la foc mic, amestecand intr-una pana cand merele incep sa lase zeama. Daca nu le amestecati la inceput sau faceti focul prea mare riscati sa le prajiti.
Se lasa sa dea in cateva clocote bune pana se inmoaie merele, eu nu le-am lasat sa se inmoaie complet pentru ca urmau sa fie date si la cuptor.





Ale mele au fost niste mere foarte zemoase si am obtinut cam 150ml de zeama de mere. 
Daca la voi a scazut cu totul zeama va opriti aici cu preparatul fructelor, le luati de pe foc si le lasati sa se mai raceasca. 
In cazul in care ati ramas cu zeama o scurgeti din cratita si o raciti si mai apoi dizolvati cu ea 3 linguri de amidon alimentar ( sau niste praf de budinca) cu 3 linguri de zahar. 



Dupa ce praful de amidon e dizolvat bine puneti amestecul la foc mic pe aragaz amestecand continuu, e ca la budinca, doar ca de data asta budinca e din zeama de mere cu scortisoara. Mi-ar fi parut rau sa arunc bunatate de suc de mere! Iata, ce budinca frumoasa a iesit!


Dupa ce s-a racit putin am amestecat budinca  cu merele calite si pt ca amestecul nu mi s-a parut destul de gros am adaugat cateve linguri de pesmet.



Merele mele erau caldute cand le-am pus in forma. Eu am folosit o forma de tort cu diametrul de 22 cm pe care am uns-o cu margarina si am tapetat-o cu faina. Am turnat compozitia de fructe in tava si am nivelat-o cu o lingura.


Am scos aluatul de la frigider si l-am ras pe razatoarea mare astfel incat am obtinut niste fulgi, faramituri mari de aluat pe care le-am distribuit uniform peste mere si le-am apasat doar putin cat sa se aseze "confortabil " peste fructe .


Nu mi-a ramas decat sa o dau la cuptor ( cuptor incins in prealabil) dar nu inainte de a presara niste zahar pe deasupra ( de preferinta din cel brun).


  Cuptorul meu se numeste "Modern". Nu, nu e o gluma. Asta e numele lui cu precizarea ca era modern acum vreo 20 de ani. E un cuptor cu multa experienta in copt dar nu-mi ofera multe optiuni de reglare a temperaturii, asa am pus butonul f. aproape de "1", asta inseamna dupa stiinta mea o temperatura de 170 gr Celsius si la mine a durat 50 de minute aproximativ timpul de coacere. Cam mult. Va recomand o temperatura de 180 grade Celsius si cam 40 de minute de copt. 

Cand incepe sa miroase a mere si scortisoara  puteti sa deschideti cuptorul sa va uitati la ea sau sa  rotiti placinta, la mine era necesar; cuptorul nu coace tocmai uniform. 
Placinta trebuie sa fie usor rumenita, eu nu am folosit o scobitoare sa o testez pentru ca oriunde ai intepa o astfel de placinta, scobitoarea va iesi umeda si cu resturi de mar, eu ma uit la marginile placintei, daca se desprinde deja de pe margini si are aspectul rumenit e gata cu siguranta.

Ar trebui sa arate cam  asa:



Urmeaza partea cea mai grea, asteptarea, eu in general nu fac concesii si las placintele sa se raceasca, nu le tai niciodata fierbinti sau calde. Ba mai mult, fiind vorba de un aluat sfaramicios recomand ca dupa racire placinta sa se odihneasca si la frigider. In felul aceste aluatul va fi mai "legat". Sau o puteti pastra in pivnita camara la loc racoros pt ca e o placinta cu fructe.

Forma mea de tort are pereti detasabili: asa arata placinta netaiata


Asa arata prima felie ...


Sa aveti pofta buna! :)


























2 comentarii:

  1. Am rasfoit multe retete ...faci totul sa para foarte usor .Iarna ma va gasi pregatita sa-mi provoc familiuta cu multe din retetele gasite aici....o simfonie de ...mirosuri si placere .Multumim frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Anonim pentru cuvintele frumoasa. Pentru mine gatitul are legatura cu familia mea si cu dragostea ce le-o port :)

    RăspundețiȘtergere