Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

vineri, 29 aprilie 2011

Banala supa cu galuste

M-am gandit sa incep cu ceva foarte simplu, gustos si hranitor...Supa de galuste este foarte iubita la noi in familie in special de baietelul nostru David asa ca este o regula ca in fiecare a doua duminica sa avem supa de galuste ca fel intai. Este supa pe care eu personal am detestat-o in copilarie, nu sorbeam decat zeama extrem de repede pentru a putea pretinde mai apoi ca am mancat totusi ceva :D

Acum insa imi place si mie foarte mult. Si pentru ca exista mai multe moduri de preparare, iata cum imi place mie. In primul rand sa fie multaaaaaa: eu folosesc o oala de vreo 8 litri, asa ca daca vreti o portie mai mica va trebui sa reduceti cantitatile

supa de carne de pui ( eu fierb in general o bucata de piept de pui cam la 250 gr) strecurata
800 gr morcovi
350 gr telina
4 oua
aprox. 220 gr gris
sare sau vegeta
frunze de patrunjel tocate( preferabil proaspete)





Imi place  sa tai morcovii bastonase iar telina bucati mai mari in ideea in care telina o scot din supa cand e fiarta iar morcovii raman. Daca doriti puteti folosi morcovii fierti ca baza pt un fel 2 sau pt un aperitiv gen salata de boeuf. Se fierb legumele bine de tot in apa impreuna cu zeama de la pieptul de pui sau orice alta "piesa" din pui preferati.


Pe masura ce scade supa mai puteti completa cu apa si/sau zeama de la fiertura de pui. Eu sarez pe parcurs, in acest caz prefer vegeta. Cand legumele sunt aproape fierte, fac galustele: bat bine albusurile cu un praf de sare de mai multa nu e nevoie; oricum galustele isi vor extrage sarea din supa, adaug galbenusurile si amestec bine apoi torn grisul in ploaie amestecand usor pentru a nu face cocoloase. Apoi las compozitia sa se odihneasca , eu prefer sa o fac  putin mai moale si sa o las vreo 10-15 minute sa se mai ingroase. 



Apoi cu lingura rece ( inmuiata in apa rece) iau din compozitie si o cufund cu grija in supa care fierbe incet. Este esential ca focul de sub oala sa nu fie puternic si supa sa fiarba incet pentru ca galustele sa nu se sfarame. Eu le fierb de obicei la 20 de minute la foc mediu/mic cu oala acoperita doar pe jumatate cu capacul. Galustele fierte vor fi umflate si se vor ridica la suprafata.


Cand sunt fierte si stingeti focul e timpul sa aruncati in oala o mana de patrunjel tocat, eu din pacate n-am mai avut proaspat si m-am multumit cu ce-am avut :) E bine sa acoperiti supa si sa o lasati sa se domoleasca din fierbinteala macar 30 de minute. In felul asta galustele se vor mai umfla si patrunjelul tocat isi va fi lasat aroma.

Pofta buna sa aveti! Stiu ca eu am avut :)





4 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog, sa inspiri cat mai multa lume sa gateasca bunatati acasa.
    Veronica Guzun

    RăspundețiȘtergere
  2. ma femeie periculoasa. pe langa ca gatesti minunat (cel putin din poze) mai si scrii foarte fain. felicitari. te voi urmari pe blog si ma voi inspira din retele tale sa incerc si eu mancaruri mai complexe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Alexandra, multumesc! Uite daca asa a fost sa fie si n-am reusit sa gatim "live" impreuna. E si asta o modalitate de a gati impreuna desi la 500 de km distanta una de cealalta.

    RăspundețiȘtergere