Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 6 aprilie 2014

Gogosi cu gem

Mama era specialista in gogosi dar facea doar gogosi infuriate nu si gogosi cu gem. Eu stiam ca i-ar placea lui David mai degraba sa manance din cele cu gem, asa ca am facut o incercare. Si ce i-au mai placut lui David, timp de doua zile ar fi mancat doar gogosi!  :)



Iata si ingredientele:

750 g faina alba 000 cernuta
1/2  lingurita de sare
40 g drojdie proaspata
3 oua
7-8 linguri de zahar
280-300 ml lapte
50 ml ulei
3/4 borcan de gem mai tare
750 ml ulei pt prajit

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Drojdia se lichefiaza cu o lingura de faina, o lingurita de zahar si cateva linguri de lapte caldut. Se face o pasta subtire care se acopera cu un servet si se lasa la loc ferit de curenti sa creasca cam 20-30 de minute.


Faina se cerne. Laptele se incalzeste si in el se pune zaharul apoi se amesteca sa se dizolve. N-ar fi rau sa puneti niste coaja de lamaie rasa peste faina. Ouale se bat usor cu furculita.




Eu am folosit robotul pentru framantat. Mai intai se pune peste faina amestecata cu sare drojdia, ouale batute si laptele caldut in 2-3 transe. Se framanta bine. La final se pune uleiul caldut.



Aluatul se pudreaza cu faina si se lasa o ora acoperit la loc cald sa creasca. Dupa ce a dospit, l-am impartit in doua si am intins o foaie  de cam 10 mm si am decupat cerculete cu un pahar pudrat cu faina. Pe jumatate din cerculete am pus cate o jumatate de lingurita de gem si deasupra am pus alt cerculet simplu. L-am lipit pe margini. Daca aluatul nu se lipeste, ungeti pe margini cerculetul cu apa si lipiti cu degetele.



 

Se mai lasa gogosile inca vreo 20-30 de minute la dospit. Se incinge uleiul intr-o tigaie sau cratita adanca si cand e incins se pun gogosile la prajit la foc mic spre mediu. ATENTIE! Gogosile se pun cu fata ( partea dospita ) in jos in ulei.


Se verifica sa nu se arda si se intorc invers cand sunt prajite pe o parte. Se scot cu o spumiera si se scurg bine de ulei.  Se servesc ninse cu zahar pudra.

Pofta buna!



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu