Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 23 februarie 2014

Supa de coltunasi cu carne

Ideea sa fac coltunasi mi-a venit demult. Mancasem acum vreo 3 ani in Polonia tot felul de coltunasi: umpluti cu branza de vaci si serviti cu sos dulce de smantana sau umpluti cu carne, varza, spanac, branza sarata si multe altele. Mi-am adus aminte recent de coltunasi si m-am hotarat sa-i pun in supa, genul de supa cu galuste cum ii place lui David.

Dar cum pregatirea coltunasilor cere timp, i-am facut si i-am congelat; abia peste vreo saptamana am pregatit si supa si i-am folosit. Iar reteta de coltunasi cu carne este din "Carte de bucate" a Silviei Jurcovan.


duminică, 9 februarie 2014

Ciorba de cartofi cu tarhon

Ciorba asta era una dintre putinele pe care le mancam cu placere cand eram copil. Era o ciorba de iarna, facuta intotdeauna cu carne de porc. Iarna, mama avea intotdeauna tarhon conservat cu sare si otet.
Asta voi face si eu la vara, voi conserva tarhon pentru  iarna. E ceva ce am tot vrut sa fac anii astia si n-am reusit.
Eu pregatesc ciorba de cartofi fie cu pui ( aripi, spate de pui) sau carne de porc slaba taiata cubulete. De data asta am folosit aripioare de pui.


duminică, 2 februarie 2014

Papanasi din branza de vaci (fierti)

Pe cand nu stiam sa fac aproape nimic dulce,  reuseam sa fac papanasi pentru David bebelus, dupa varsta de 1 an. Nu am o reteta fixa... pentru ca depinde mult de branza de vaci. Nimeni nu spune asta, insa cantitatea de faina in cazul papanasilor prajiti si a celei de faina si gris in cazul celor fierti, depinde foarte mult de tipul de branza de vaci pe care il aveti. Daca branza e ca cea de la Napolact, mai uscata si grunjoasa, cantitatile de faina/gris vor fi mai mici. Daca e o branza mai fina si mai moale, atunci e nevoie de mai mult ca se se lege si sa nu fie prea moale.