Pentru cei care iubesc gatitul

Pentru cei care iubesc gatitul

duminică, 24 iunie 2012

Prajitura cu mere - Almas teszta

Daca ar fi sa-l cred pe sotul meu, aceasta e reteta perfecta de prajitura cu mere. A fost desertul preferat al copilariei lui. Cand il intreb ce vrea ca desert, raspunde invariabil: placinta cu mere dintr-aia, stii cu doua foi si foile sa nu fie tari". Adica nu tari ca la "american apple pie"

L-am pus sa-mi caute o reteta ungureasca. Si iata ce a iesit:




Reteta nu e deloc complicata:

Pentru aluat:

500 g faina
1 varf de cutit de sare
1/2 lingurita de praf de copt
200 g unt la temperatura camerei
3 galbenusuri
100 g zahar
3 linguri de smantana


Frecati galbenusurile cu zaharul  ( nu e nevoie sa se dizolve complet) si apoi turnati-le peste faina deja amestecata cu sare si praf de copt.


Amestecati bine cu mana, apoi puneti si untul moale bucatele si framantati un aluat destul de sfarimicios.



Se pune smantana si se aduna faramiturile de aluat intr-o bila nelipicioasa. Daca aluatul mai lipeste mai presarati putin faina.



Se imparte aluatul in doua: 60% din el va constitui foaia pe care se pune umplutura. Foaie de dedesubt trebuie sa fie mai mare ca sa acopere marginile tavii cat de cat.


Tava in care puneti aluatul trebuie sa fie unsa in prealabil  si tapetata cu faina. Apoi se inteapa aluatul cu furculita ca sa nu se stranga prea tare la copt.

Urmeaza umplutura. De fapt sfatul meu este sa incepti prin a pregati umplutura. Noua ne place sa fie cat mai multa umplutura asa ca folosesc:

1.5 kg mere 
cateva linguri de zahar 
3-4 linguri de scortisoara ( depinde cat de concentata e)
80 g stafide
5-6 linguri de pesmet
optional 1 varf de cutit de nucsoara





Merele se spala se curara si se rad pe razatoarea mare. Se calesc la foc mic impreuna cu zaharul, scortisoara si spre final se adaiga stafidele si pesmetul.




Umplutura trebuie sa se raceasca, sa fie cel mult calduta cand o puneti peste foaie, de-asta va sfatuiam sa incepeti cu pregatirea ei.

Umplutura se pune in tava peste foaie, se niveleaza iar apoi se pune a doua foaie peste umplutura. Marginile foii se unesc  apasandu-le cu furculita. Si foaia de deasupra se inteapa cu furculita pentru ca aburii sa poata iesi din prajitura.




Pentru aspectul frumos am folosit:

1 ou
2 linguri de zahar

Ungeti cu ou batut prajitura si  presarati zahar pe toata suprafata ei.

Se da la cuptor la foc mediu cam 45 de minute pana se rumeste si pana se desprinde  de pe marginea tavii.


Se taie doar dupa ce s-a racit si se pastreaza la racoare. Are un succes nebun la copii, am avut musafiri copii care au testat o asemenea placinta si da, copiilor le fac deserturile simple cu mere :)



Pofta buna!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu